Jag testar på nytt

Tisdagen den 21 april skrev jag ett lösenordsskyddat inlägg för att ingen skulle kunna läsa. Den kvällen lyssnade jag till mig själv och lät känslorna och vetandet som länge funnits undangömda, få gehör. Den kvällen beslöt jag mig för att säga upp mig.

Dagen därpå satt jag redo i den lilla och till synes opersonliga IKEA-fåtöljen redo att säga upp mig från jobbet jag själv och alla runt omkring mig sett som ett drömjobb. Men inte nu längre. Drömjobbet hade tagit övertaget om mitt välbefinnande och jag själv hade rätt och slätt tappat mig själv på vägen. En väldigt dålig parvals, för att snacka i metaforer.

inspirational-quotes

Jag vet något om hjärnan genom utbildning i Kommunikologi, eftersom vi lär oss om neuromotorik och om hur hjärnan hänger samman med kroppen. Och det kan säkert många skriva under att de hört – att knopp och kropp sitter ihop. Men vad som för mig blivit mer tydligt är hur allt är ett system. Är det obalans på något, så kan det påverka hela jag på ett radikalt och skrämmande sätt.

Under årets första halvår har mitt liv svängt om radikalt mycket tack vare en sak, nämligen kärleken. Plötsligt var inte jobbet mitt allt. Plötsligt ville jag inte, och hade knappt längre förmågan, att bara se till mig själv. Plötsligt ville jag uppleva livet som ett team och bara vara. Två kursiva ord jag aldrig tidigare känt något speciellt för och ännu mindre velat leva efter.

Untitled1Jag la märke till att jag mer och mer började väga mellan två alternativ, oavsett område. Å ena sidan, å andra sidan. Ett tydligt tecken på att höger och vänster hjärnhalva inte är i balans. Med andra ord ett väldigt tydligt tecken på att mitt system på något sätt inte mådde bra och behövde en bättre samverkan mellan höger och vänster. Jag behövde på svenska få tillbaka min riktning och målmedvetenhet. Att veta var jag skulle.

För att kroppen ska få bättre match mellan höger och vänster görs neuromotorisk stimulering, det vill säga långsamma sinnesbaserade rörelser. Något som inte på något sätt är något nytt utan är ett samlingsbegrepp. Ni finner de långsamma rörelserna i t ex yoga, chi gong, tai chi, mindfullness och många andra metoder därtill.

slowmotion2Bild på och lånad av Terese/Spark i Baken som jag läste några moduler tillsammans med i Kommunikologi.

Att göra diagonaler i ett långsamt tempo hjälper hjärnan att hitta sin så kallade bästa form. Ungefär som att du tränar snabba starter på friidrottsbanan för att hitta bästa formen för att köra sprint. Skillnaden är att krypningen är långsam och då tränar det inre muskelskiktet, och löpningen är snabb och tränar det yttre muskelskiktet.

Tillbaka till beslutet jag fattade. Genom att jag började krypa blev det tydligare och enklare för mig att fatta ett beslut. Att sluta väga mellan å ena sidan och å andra sidan. Och för att säkra upp i fall att jag skulle falla tillbaka i velandet när jag väl bestämt mig, skrev jag ner mina tankar.

Att fundera på och skriva ner vad min intention med mitt liv var just nu (inte för ett år sedan när jag sökte jobbet eller så) gör allt väldigt tydligt och enkelt. Och jag tänker att det kanske ger mening för någon att se hur jag stolpade upp allt.

Min nya intention:
Må så bra som möjligt och ta hand om mig själv. Ta tillvara på nuet där kärlek, vänskap och mitt välmående ska få ta mer plats än arbete.

Jag vill:
* Våga fokusera på mig själv istället för alla andra
* Våga ha tid att andas och känna efter (inte nödvändigtvis jobba heltid och framförallt inte övertid)
* Lägga större värde i mitt välmående – jobbet ska inte framkalla ångest/panik. Då är det något som inte är i balans.

Insikter att påminna mig om:
* Att jag gjort ett fantastiskt år på skolan och förändrat för många samt lärt mig mycket. Nu nytt fokus.
* Att sluta är inte att ge upp – utan snarare att sluta på en bra nivå.
* Att vara snäll mot mig själv är att vara snäll mot de som är runt omkring mig.

Saker som får mig att må dåligt som jag inte vill ha i framtiden:
– Oflexibla arbetstider, långa dagar.
– Att pendla.
– Att inte ha energi över för att träna eller laga bra mat.
– Att inte känna mig tillräcklig.

Praktiska riktlinjer för framtiden:
* Få närhet till träning och nära hem.
* Flexibla och varierade arbetstider.
* Att arbetet är på jobbet och inte går att ta med hem när jag jobbat klart.

Två månader senare flyttade jag till min hemstad och tillsammans med min pojkvän. Jag sa upp mig på arbetet som lärare och avslutade min anställning som marknadssamordnare. Jag lämnade in arbetstelefon och dator och såg mina båda arbetsmejlkonton stängas ner. Jag bytte telefonnummer och rensade ur kontaktlistan. Två månader senare hade jag bytt riktning och påbörjat starten med min nya intention i ledningen. Nu ska jag testa på nytt.

Be Sociable, Share!