Hej 14-åriga jag

När jag fyllde 20 år kapade pappa min blogg och fick personer som för mig var både kända och okända, att dela med sig av sina erfarenheter och tankar kring livet i kommentarsfältet.

Det finns en sak som jag vet att Linn går igång på sådär mycket att fyrverkerierna sprutar genom öronen, och det är när andra tar sig tid att dela med sig av sina erfarenheter och klokheter. Hon älskar att träffa nya människor, och lära sig av andra. Hon gillar att ha förebilder och jag vet att hon ser upp till många av mina vänner. Vänner till mig som blivit hennes vänner.

Och pappa hade rätt. Jag blev glad och rörd över att alla tog sig tiden att berätta för mig. Att så många brydde sig och värnade om mig och mitt kommande vuxenliv.

IMG_0887.JPG

Nu vill jag göra detsamma för mina 14-åriga elever på skolan jag jobbar.

Jag vill visa dem hur många vi är som bryr oss. Hur många vi är som vill dela med oss av svaren på de kluringar vi stött på i livet. Jag vill försöka få dem att förstå hur mycket kärlek som ligger bakom uppmaningarna att plugga och att livet liksom pågår just nu även på högstadiet. Jag vill att de ska förstå hur mycket de kan påverka på egen hand och att vi hör dem.

Här är vad jag vill att du gör. Jag vill att du skriver en kommentar på temat ”Hej 14-åriga jag”. Det kan vara en uppmaning, ett peppande citat, en historia från din tid i 8:e klass eller en insikt du fått på senare dagar som du önskar att du haft då.

Sprid gärna inlägget på Facebook, Twitter eller din egen blogg. Märk gärna tweets med #hej14årigajag och länka tillbaka till hit. Just idag är det alla 14-åringar som är universums centrum, men det finns såklart många andra därute som också kommer må bra av att läsa vad du vill berätta.

/Linn

Be Sociable, Share!
 • ida

  Jag tror att oavsett vilka beslut man tar så hamnar man rätt till slut. Skolan är viktig. Men att man mår bra är ännu viktigare. Fortsätt vara snäll mot alla, var ärlig och ta ingen jävla skit. Från nån. Och det är bara du som avgör vad som är skit. ♡

 • Julia

  Hej 14-åriga jag vars hjärta precis krossats o som aldrig känner att du är cool nog, smal nog, bra nog. Det är okej. Du är okej. Ditt hjärta kommer läka. O krossas igen. Men det är okej. Det kommer bli okej. O alla de där människorna som är elaka kommer växa upp o fortsätta vara elak o i slutändan bli helt ensamma. Men du är inte ensam. Fortsätt vara snäll. Fortsätt visa respekt även om du inte får någon tillbaka. Fortsätt. Jag väntar på dig här borta 15 år senare.

 • Nicklas

  Hej 14-åriga jag,
  Du var inte vuxen när du var 14 år även om du tyckte det och att min tjatiga mamma hade så fel. Mina föräldrar brydde sig av en anledning och det var att de ville mitt bästa…men det tog nog ca 10 år innan jag kom till insikt med detta och säkert 5 år ytterligare innan jag blev vuxen på riktigt.
  Så mitt tips blir att lyssna till dina föräldrar eller äldre och ta råd då det oftast ligger mycket bakom. Samtidigt lovar jag att lyssna på tips och råd från er om allt nytt som kommer och händer.:)

 • Robin

  Var dig själv, ärlig å snäll mot dina vänner, de kommer du ha igen 10 år senare när ni fortfarande håller ihop vänskapen.
  Ta skolan på allvar även fast de kan vara skittråkigt ibland. Lägg eran energi på saker ni tycker om och inte på en massa strunt. lev så som ni vill göra och strunta i vad andra tycker å tänker!

  våga vara er själva!!

 • Michel

  Hej 14 åriga jag,
  Vill bara säga att du kommer att lyckas med allt du vill vad det nu än är, det ända som kommer att krävas från dig är simpelt.
  Hårt jobb ger belöning och de allra bästa belöningarna du kan få är de förutsättningarna du lägger upp för dig själv. Hard work beats talent. Så gå och visa vägen och kom ihåg: Nemo vir est qui mundum non reddat meliorem

 • Inte konstig längre- bara unik

  Hej 14-åriga mig.

  Kom ihåg, ifall att du måste anpassa dig för en kille ska gilla dig så är han inte värd dig.

  Du vet den här killen som du smyger iväg och sover hos fast du inte får för mamma o pappa? Den här klumpen i magen som du får när du säger att du ska sova hos Anna och hoppas att de inte ska ringa till Annas hemtelefon eller när du ska försöka hitta på historier om vad du och Anna gjorde?

  Den får du på grund av att du inte vill att alla ska tro att du är konstig. Du har klumpen i magen för att du tror att ingen kille skulle vilja vara i ett förhållande med dig om ni inte kan sova ihop, som alla andra kan. Dina vänner fattar inte och du orkar inte vara annorlunda, du vill inte behöva vara annorlunda.

  Skäms inte. Se det istället som ett test för hur mycket den här Killen egentligen gillar dig. Dessutom kommer du vara tillsammans med typ 5 olika killar innan du är 22 och ingen av dom har visat sig vara bra nog för dig. Klart att det var mysigt när det varade, men det är inte värt att ljuga och må dåligt för att han ska visa intresse. Det kommer inte bli lätt men att våga stå på sig och bli respekterad för den man egentligen är som person är bättre. Du kommer hitta killen som respekterar dig och älskar dig för den du är och vart du kommer ifrån inte för vem du försöker vara. Tills dess får du testa några dåliga killar, gråta lite och känna dig annorlunda. Men det är värt det, och du kommer vara glad över att du väntade, då blir du inte annorlunda utan unik.

 • Sara

  Hej 14-åriga jag!

  Dela med dig och prata med dina föräldrar. Var ärlig och berätta saker, även om det tar emot i början. För det första så vet de väldigt ofta du när du ljuger vilket skadar er relation, och för det andra sitter de inne på så mycket mer förståelse, goda råd och egna erfarenheter än man kan tro. Det dröjde innan jag insåg detta och kunde börja prata med mina föräldrar om vad jag kände, tyckte, upplevde och vad som hände i min omgivning och jag önskar att jag hade gjort det tidigare. Det hade kunnat guida mig igenom ett par saker där det behövts och fått mig att känna mig tryggare. Att bygga ett förtroende med dina föräldrar är något både du och dom tjänar på, både när du är 14 och 21.

 • Oscar

  Hej 14-åriga jag,

  Våga göra det skrämmande.

  Våga vara ärlig mot dig själv. Lita på din magkänsla och lägg större vikt vid vad du själv upplever.

  Våga ta utmaningar du vet att du inte är bäst på. Alla är vi människor, det är inte mänskligt att vara bäst på allt och det är inte möjligt att alltid vara nummer 1 hela tiden.

  Våga vara öppen för förändringar. Blunda inte för dina svagheter och strunta inte i dina brister.

  Våga se det positiva i olikheter. Välkomna andra in i ditt liv, träffa människor du inte känner dig bekväm med och prata med människor som inte är som du.

  Våga ta dig själv i kragen och gör det du tycker är roligt. Våga vara du.

 • Sandra

  Hej 14 åriga jag!
  Först vill jag börja med och säga att ditt 33 åriga jag, nästan 20 år senare, är du glad att du stod på dig. Jag vet att det är otroligt jobbig med all press från kompisar och killar. Vem är smalast, vem är snyggast, vem har snyggast kille, vem vågar gå längst, vem är tuffast..
  Din största oro och rädsla är att inte duga om du följer ditt hjärta. Det är en kamp för dig varje dag. Att stå emot grupptrycket. Men du gör det! Du följer ditt hjärta och gör dina egna val trots rädslan att vara utanför. Och vet du vad? Du överlevde! Och faktiskt så har du kvar nästan alla av dina vänner när du är 33 som du har idag när du är 14. (dom som var värda att behålla iaf)
  Du ska veta att du kommer aldrig att ångra vem du är men du kommer ångrar vissa saker du gjort.
  Så var lite snällare mot din mamma, hon är en fantastisk människa och hur töntigt det än låter så kommer du en dag att ångra alla elaka ord du nånsin sagt till henne.

 • Emil

  Hej 14 åriga jag!
  Jag vill bara uppmana alla 14 åringar där ute i vårt avlånga land att ta tillvara på varje sekund ni har med varandra. Speciellt vänner, familj och anhöriga. Man kommer inte alltid ha dem så nära som nu. Lev i nuet och gör det som magkänslan säger. Ta samtidigt kontroll över ditt liv fullständigt och ta de beslut som känns bäst. Lyssna på dina lärare och framförallt dina föräldrar. De har mer rätt än du tror. Med facit i hand hade de rätt i allt de sa.

  Ta hand om varandra, Emil

 • Hampus Bergqvist

  Hej 14 åriga jag. Se till att fortsätta ha lika roligt som du har idag, umgås med dina nära vänner som du älskar och ta vara på varje tillfälle att äventyra se dig om i världen. Fortsätt åk skateboard och snowboard då det är sjukt roligt. När du växer upp så kommer många att bli seriösa för att det är så man ska vara när man blir vuxen. Skit i alla andra och gör din grej. Vad annars är meningen med allt?

 • Matilda

  Hej 14åriga jag, låt ingen annan säga vad du ska göra. Ingen annan ska sätta krav på dig, ta saker och ting i din takt och stressa inte med något. Gör det du älskar med hjärtat, då blir det alltid bra.

 • Malin B

  Hej 14-åriga jag!

  Våga vara Du! Det är mitt viktigaste råd till dig. Det tjänar ingenting till att göra sig till och försöka vara någon som du tror att andra vill att du ska vara. Kompisgänget som du bara får hänga med ifall du är med och festar (kanske till och med röker), killarna som utnyttjar din kärlekstörstande själ eller andra människor i din närhet som inte ser hur fantastisk du är PRECIS som du är! Våga stå på dig. Våga lita på din magkänsla. Våga vara spontan. Allting löser sig på ett eller annat vis.

  Det lönar sig utan tvekan att vara fokuserad under skoltiden och göra sitt bästa där och då. Med det menar jag inte att det måste gå till överdrift, utan att ditt bästa just då duger gott. Men strunta inte i skolan! Allt kommer flyta på så otroligt mycket enklare i framtiden med godkända betyg i bagaget. Tro mig.

  PS: Så länge du vågar tro på dig själv och ta världen med ett leende klarar du allt!

 • Pia

  – Åå vad jag försökte att säga ”rätt” saker och på det sätt jag kom ihåg att jag ville höra det när jag var 14 år. Jag är din mamma, men jag kommer faktiskt ihåg!

  Det jag gjorde som inte var ok, var att jag la mina värderingar i det jag sa, jag talade om för dig hur det var, vad du kände och hur det skulle bli.

  Jag förstod nog inte riktigt att du faktisk var 14år och ville få berätta hur du tyckte saker skulle vara och att det du kände,kände du. Du ”klarade” dig faktiskt själv, (även om du visste att du inte alltid gjorde det).
  Jag tror du uppfattade det som ett övertramp att jag alltid skulle ha alla svar.
  Min intention var att göra det enklare för dig och med önskan att du skulle slippa göra ”misstag”, inte behöva bli ledsen.

  Det jag vet idag är att du klarade och klarar så otroligt mycket och att du faktiskt lärde dig av ”misstagen” och att ha vuxna som bryr sig och faktiskt vill dig väl var också är okej.
  Det vi alltid sa till dig och din syster var: Ta ingen skit!

  Så om jag fått säga ngt till dig som är 14år skulle jag säga –
  Våga prova och gör ”misstag” våga också ta hjälp och förutsätt inte att de en vuxen säger alltid är för att vara jobbiga!

  När du nu måste vara i skolan så tror jag att det kan underlätta om Du går dit med inställning att det är ok och fokusera på de delar som är bra och låta det ge lite kraft och riktning. Vem vet, kanske kommer Du ha nytta av detta när Du är 20år (det erkänner tom Linn att hon har idag) och det är ju inte så lång borta?

  Kanske kan Du slippa uppfinna hjulet utan Du kan utveckla det istället.

  Lycka till, jag tror på dig!

  Pia

 • Elinor

  Hej 14-åriga jag.
  Eftersom du själv tycker att du har sådan jävla koll på läget vet jag inte riktigt vilken klyscha jag ska använda mig av för att nå fram till dig. But know this: dina lärare bryr sig genuint om dig, och vill att du ska lyckas så bra som möjligt. Vet du hur jag vet det? För att du kommer själv att bli lärare. HA! Den såg du inte komma va? Nej, förstår det. Men vet du vad? Du älskar ditt jobb, du älskar dina elever och du är beredd att göra nästan vad som helst för att ge dem en bra grund att stå på när de ska ut i livet. Sena kvällar med arbete, många och långa telefonsamtal med föräldrar, ett evigt sms:ande för att få koll på hur de egentligen mår och var de håller hus. Ofta utan ett tack. Men du vet att det är värt det, för du vet att de kommer att förstå varför du tjatade. De kommer att förstå att du lade ner din själ i att få dem att lyckas och att de inte alltid visade sin uppskattning. Och när de förstår det, den stunden…då är det värt det.

  Tänk på det när du går till skolan imorgon. Var lite extra snäll mot dina lärare. Kom ihåg att de bryr sig. De är där för din skull.

 • Alex

  Hej 14 åriga jag! Du kommer bli civilingenjör efter gymnasiet så lägg mer fokus matten så slipper du slita så mycket!
  Hörs!

 • ida

  Hej 14åriga jag!
  Snälla gör det du vill mest av allt (dansa) och välj vänner som ger energi, inte tar! Lita på din magkänsla och omdöme för sånt har du faktiskt ett jävligt bra för att vara 14. Lita på att du klarar så mycket mer än vad du tror och LYSSNA och PRATA till dina lärare och vuxna i din omgivning. De är liksom där för dig om du behöver (vilket alla förvirrade 14åriga människovalpar gör) prata av dig.

  Kör hårt, det enda som stoppar dig och dina drömmar är du!! Klyscha på den!
  Hej!

 • Adam

  Hej 14 åriga jag!
  Som många andra vill jag trycka på att tro på dig själv och göra det du helst vill göra. Kolla på youtubeklippet https://www.youtube.com/watch?v=UvEiSa6_EPA och inse tidigt att ingen av dina kompisar vet bättre hur du ska leva ditt liv än du själv. Tvivla aldrig på att du kan göra något lika bra som den mest inspirerande personen du någonsin mött. Gör saker på ditt sätt och när du förlorar, lär, och gå vidare för att vinna nästa gång!

  Jag avsluta med att även påpeka att alltid lyssna vad andra har att berätta, ALLA vet någonting som du inte vet.

 • Goda råd

  Hej mitt 14-åriga jag! Här kommer några (inte alltför djupa, med garanterat tagna från hjärtat) tips och råd nu snart 8 år senare.

  Gör alltid ditt yttersta på uppgifterna i skolan, du kommer känna att du verkligen förtjänat helgerna/loven, för att inte tala om bekräftelsen man får i och med ett gott betyg på ett prov, en uppgift eller i ett helt ämne.

  Ta avstånd från energitjuvar i ditt umgänge, försök istället att lägga din tid på människor du trivs och utvecklas med. Bry dig inte om vad andra tycker om vilka du umgås med. Försök också ha lite alternativa umgängen och inte bara hänga med samma kamrater.

  Kom ihåg att ge folk en andra chans. Vissa personer du avskyr just nu kommer vara några av dina bästa vänner om bara några år när ni vuxit till er lite.

  Måla inte upp valet av gymnasium som resten av livet, våga prova det som tilltalar dig istället för att följa med strömmen. Du kommer fortfarande ha kontakt med dina bästa vänner och skulle det gå helt åt skogen går det alltid att byta.

  Ta vara på vänner, familj och släkt. Ställ alla frågor du har till dina äldre släktingar för en dag är de tyvärr faktiskt borta ur ditt liv.

  Och framförallt. ta inte för allvarligt på saker och ting, så länge du har sopat framför egen dörr och behandlar andra som du själv vill bli behandlad så finns det inga gränser på vad du kan göra :)

 • Joakim

  Hej 14 åriga jag! Våga lyssna på alla dessa goda råd som du får av dem äldre även fast du tycker dem är töntiga eller vuxna. Även om dina klasskamrater tycker du är töntig som inte är lika ”cool” som dem så kommer de att förstå detta och vara avundsjuka om ett par år, våga vara dig själv vad än alla andra säger!

  Var snäll mot alla och satsa på skolan. Den kommer alltid i första hand! Tro mig, det kommer ALLA dina klasskompisar också tycka om 6 år när bra betyg ger dig möjligheten till att bli precis det du alltid drömt om!

  Gör det du tycker är roligt på din fritid, inte vad andra tycker är roligt! Satsa på det du tycker är kul, för kom ihåg att allt blir 1000 gånger lättare och mer givande om man har roligt!

 • tettetutte

  Hej 14-åriga jag!

  Jag vet att du är stressad över skolan och tycker det är lite tjatigt att alla vill att du ska satsa högre – du är ju så rädd att misslyckas. Egentligen handlar det om att alla VILL att du ska prestera och att de verkligen tror du kan lyckas, de hejar på dig! Och vet du vad? Alla lärare som tjatar är på DIN sida. Ingen kommer bli besviken om inte allt går enligt planen – alla vill ju hjälpa och kommer bli nöjda bara du försöker.

  Och du, 14-åriga Thea, lär dig slappna av. Livet kan vara stressigt och kravfyllt men trots att det låter så jäkla klyshigt så ordnar sig allt till slut. Du kommer bli bekväm i att inte alltid göra allt perfekt och du kommer verkligen lära dig att lära dig uppskatta hjälp – även om du just nu tror att du alltid ska klara av allt själv.

  Så mina råd är:
  Lär dig fråga om hjälp.
  Var inte så rädd att göra fel – PROVA!
  Om nåt är läskigt – tänk ”Vad är det värsta som kan hända?”

  PS. Du vet den där jävla kemiformelsbalanseringsskiten som är helt omöjlig att förstå? Du kommer fatta grejen sen och tycka att det är typ det bästa som finns och vet du varför? För att du kommer få världens bästa lärare som hjälper dig hitta dig väg! DS.

 • pdy

  Hej 14-åriga jag!

  Jag vet att du är ganska osäker nu. Var lugn, det går över.
  Jag vet att du inte känner dig trygg med dig själv nu. Var lugn, det går över.
  Jag vet att du ibland går till skolan med en klump i magen. Var lugn. Det går över.

  Jag vet att du ibland känner att du inte är lika cool, häftig eller rolig som de andra. Att du inte alltid känner att du är en del i gänget och att till och med andra retar dig för det ibland. Men var lugn. Det går över.

  Det bästa som kommer hända dig är att du börjar gymnasiet om bara några år. Du kommer bli av med många av de du kallar vänner idag, men det kommer vara till din egen fördel. Du kommer svära över människor, bli sviken av människor, få ditt hjärta krossat och du kommer att bli starkare av det. Du kommer bli bra, riktigt bra.

  Jag vill inte att du ska oroa dig över de små grejerna. Eller de stora heller för den delen. Vad jag egentligen vill säga är, det ordnar sig.

  De val du gör nu kommer påverka dig i ditt liv, om du vill det. Men var inte rädd för att välja fel. Den som säger att det inte går att rätta till har fel.

  Och du. Häng med på engelskalektionerna. Häng med på matte. Lär dig om samhället och hur det fungerar. Intressera dig för politik. Du kommer att älska allt det där tids nog. Även om du inte tror mig nu.

  Och vad som än händer kompis. Ta det chill. Var lugn. Det går över.

 • M

  Hej 14 åriga jag!

  Kom ihåg att allt du gör kommer du få stå för en dag, både gott och ont. Engagera dig i vad du tycker om och ge inte upp, om du ger upp så hade du inte ens behövt o börja.

 • Teddie

  Hej 14 åriga jag!
  Jag är glad att du redan, i din unga ålder, insett att du måste ta vara och njuta i situationer du älskar.

  Högstadiet är mina tre roligaste år i livet, än så länge. Dock visste jag såklart inte det då. Jag visste bara att jag älskade nuet och att jag njöt av varje sekund.

  Jag hade ett tydligt mål i livet, det var ishockeyn, allt annat var luddigt.
  Hockeyn – som senare tog mig till landslaget – var det jag verkligen brann för. Men jag fick höra att det fanns tre olika typer av ishockeytjejer:
  1. Den som spelade hockey för att det var roligt och bara fokuserade på träning.
  2. Den som spelade hockey för att träffa massa killar.
  3. Den som var en blandning av de två överstående.
  Jag var en 3a. Jag hade insett att hur mycket man än brinner för något, hur mycket man än kämpar för något så måste man göra något vid sidan om som får upp motivationen som ska ta dig ännu längre. Något som du kan falla tillbaka på när det är som trögast och allt känns sådär innihelvete jobbigt. Även om det är något så löjligt som ”Klart jag ska träna idag, Marcus kommer ju vara i ishallen” och ”Åh nu tittar hela A-laget, jag måste ta i hårdare”. Jag vet inte om det är rätt taktik för att lyckas men när jag var 14 år så var det min taktik, det var så jag hittade mitt driv om det inte kom naturligt.

  Det beskriver mig väldigt bra hur jag är som person. Jag är väldigt målmedveten och har höga krav på mig själv samtidigt som jag alltid vill komma ihåg att ha roligt på resans gång. Händelsen ovan beskriver inte bara mitt hockeyjag, utan även hur jag var i skolan. Jag tycker det är en klockren vinkling på att man faktiskt måste få busa, tänka på något annat och inte vara så gravallvarlig hela tiden.

  Jag var en 14 årig tjej med, som tidigare nämnt, höga krav på mig själv, tävlade i allt och målet under skolan var att komma in på ett hockeygymnasium. Men det var egentligen inte därför jag pluggade och vill vara bäst, det var för att jag skulle må bra. När jag lyckades med någonting (som tex när jag nådde ett mål inom hockeyn eller skolan som jag hade kämpat för länge, fick bra betyg på läxförhöret eller bara lyckades förstå att ”x=10”) mådde jag bra och kände glädje. Jag kände jag mig duktig. Sådär självnöjd ni vet. Det tyckte jag var väldigt roligt!

  Skolan kom att bli en stor utmaning för mig då det inte var så lätt att hitta tid, energi och motivation alla gånger. Jag la ner så ofantligt mycket tid och energin på hockeyn vilket gjorde att jag var tvungen att prioritera. Hockey, skola, vänner, familj och kärlek var några av många bitar i mitt vardagliga pussel som jag var tvungen att få ihop. Jag satsade så mycket på hockeyn att jag pendlade till Stockholm från Nyköping (ca 10 mil) för att träna och spela matcher med AIK, jag tränade även på hemmaplan med mitt killag och med hockeyklassen (29 killar och jag) i skolan.
  Ibland kom skolan i kläm och det fick jag ta igen på kvällar, helger och lov. En gång pluggade jag massvis på ett sommarlov för att ligga före dem i min klass eftersom jag visste att jag skulle ha så mycket med hockeyn under hösten och vintern.

  Dock önskar jag att mitt 14 åriga jag insåg att man ibland får bita i det sura äpplet och göra något man inte vill. För det är faktiskt så att läraren framför dig bestämmer vad du ska lära dig, vad du ska plugga på, och du kan inte göra så mycket åt det. Hur lite du vill inse den faktan, hur lite jag ville inse den faktan vid 14 års ålder, så är det faktiskt så. Men när du blir äldre, som tex när du väljer gymnasium, eller tar studenten och ska börja jobba/plugga, eller när du är vuxen och hamnar på olika arbetsplatser så är det ingen som bestämmer åt dig. Det är ingen som säger vad du ska göra. Du bestämmer helt själv. Du får välja vad du vill leva för. Och vad du ska göra i ditt liv.
  Och om jag fick leva om mitt 14 åriga jag så skulle jag viljat insett just det. Att bita ihop och lita på att mina lärare, föräldrar och tränare säger och bestämmer saker för mig – för mitt eget bästa. För att jag ska lära mig på bästa sätt, för att jag ska ha en bred grund att stå på, för att jag ska få så mycket info som möjligt för att senare i livet kunna ta rätt beslut och få en så bra framtid som möjligt.
  Om jag själv fick välja, vid den tiden, skulle jag förmodligen bara spelat hockey, men dem vuxna i min omgivning förstod att jag skulle behöva ha med mig så mycket mer erfarenhet och lärdom än bara hockeyn när jag slutade skolan.
  Jag önskade att jag insåg det vid 14 års ålder för det skulle ge mig mer drivkraft att plugga för framtiden, även fast jag inte visste vad som skulle intressera mig mer förutom ishockeyn.

  Var inte sämre än mig, inse detta nu när ni fortfarande är 14 år. Inse att det faktiskt går att komplettera med roliga saker för att få den (kanske) tråkiga skolan att bli roligare. Släng nått sudd på nån, snacka skit en lektion, ät godis i smyg (inte så läraren ser…) om det får dig att ha lite roligare för att sedan kunna prestera bättre. Men hitta DITT sätt att lära dig bäst på.

  Du kanske inte har hittat din dröm eller drivkraft än – men när du väl gör det så lovar jag dig att du inte vill ha sumpat den chansen. Även fast du, i detta nu, inte vet när eller vad det är för drömmar du kommer ha i framtiden så uppmanar jag dig till att tänka efter. För snart kommer du tydligt se dina framtidsdrömmar, du kommer se vad du kämpat för, vad du pluggar för, du kommer se det klart och tydligt framför dig och då kommer du inte ångra dig!

  Jag önskar jag insett det när jag var 14 år. Jag önskar att jag inte varit sådär envis som jag kunde vara, utan jag önskar att jag skulle varit lite mer ödmjuk. Det är jag nu, för jag ska nå mina drömmar. Jag vill må bra!

  Teddie, 21 år.

 • Zelda

  Hej 14 åriga jag! Vad du inte vet hur mycket du kommer hinna göra och känna. Men oroa dig inte över det, känn inte för mycket, tänk inte för mycket och gör inte för mycket. Du hinner. Gråt i över den där killen, du kommer möta någon annan sedan som är mycket mer värd att gråta över. Du kommer även möta någon du inte kommer behöva gråta över. Släpp din prestationångest, det räcker gott och väl att alltid göra ditt bästa. Älska dina nära och kära. Var inte arg för att mamma ber dig vara hemma en kväll istället för att göra något med vännerna, ta vara på det. Du hinner träffa dina vänner. Låt ingen få dig att tro att det finns något du inte kan göra, för det kan du. Och sluta ALDRIG drömma, ALDRIG. Och sträva alltid uppåt, men bli aldrig perfekt, för vad ska du då sträva efter? var stark mitt 14 åriga jag.

 • Evelina

  Hej 14-åriga jag.
  Oavsett vad alla säger, så blir inte livet bättre bara för att du om två år ska börja gymnasiet. Sommarlovet till ettan är ingen magisk gräns där allt och alla förändras och det är inte mycket vi kan göra åt det. Men det finns en sak du kan göra och det är att göra det du själv vill. Skit i alla andra, sluta spela fotboll nu, tänk inte på vad andra tycker om dig. Och kom ihåg att högstadiet är bara en av några jobbiga faser i livet, men försök att göra det bästa av det. Umgås med människor du mår bra med, ingen annan förtjänar din omtanke.

 • Matsarne

  Hej mitt 14-åriga jag!
  Vilken fantastisk möjlighet jag nu får att de råd till den osäkra 14 åringen som fanns en gång. Tänk om han hade försökt att vara sig själv lite mer istället för att lite för ofta ledas av sina kompisar, med det menar jag inte att han skulle strunta i sina kompisar för de är viktiga och många av dem har jag fortfarande kvar. Vad jag menar att den där 14-åringen hade kunnat tänka lite mer på sig själv och vad han egentligen ville!
  Tänk om den där 14-åringen hade varit lite bättre på att ta vara på alla de möjligheter som flyger förbi en 14-åring, för så här många år efteråt ser man dessa möjligheter mycket lättare, så öppna era sinnen!
  Skulle tillslut vilja ge ett råd till 14-åringen som kanske inte är så kul att höra i denna ålder, skolan är viktig, satsa lite tid på den och fortsätt plugga lite längre än vad du nu tänker, tro mig, du kommer att ångra dig om du inte gör det.
  Mats 52

 • Lovisa Bjurlén

  Hej 14-åriga jag!
  Det är inte värt att hata dig själv, du är så mycket bättre än vad du själv tror. Du kommer att möta många svåra motgångar men du tar dig igenom dem även om du tror att du inte ska orka överleva en dag till.

  Det är så värt att stanna kvar på lektionen fast man egentligen bara vill ligga hemma i soffan eller ta en fika på stan. Gå på de där lektionerna som du så gärna hade hoppat över.

  Våga tro på dig själv! Du har ett värde fast du känner dig fulast i stan och gärna både hade opererat näsan och gjort ett läppförstoring. För du är vacker som du är.

  Kom också ihåg Lovisa, ta inte livet på för stort allvar. Du kommer att fundera över livet så länge du lever och inte alltid ha alla svar. Men det gör inget, för ingen människa har alla svar på de frågor man funderar över.

  Våga stå upp för dig själv, det du anser vara rätt och framförallt våga säga nej i de situationer då du inte vill.

  Du kommer klara dig utmärkt .
  kram

 • Carro

  Hej den 14-åriga Carro som drömmer om att bli Hollywoodskådis!

  Du drömmer om att bli Hollywoodskådis, kör din egen stil och är envis och bestämd som en åsna. Trots att det vissa gånger är till din nackdel, så kommer det ännu fler gånger att vara till din fördel. Stå fast vid det, och lugn, du kommer lära dig när du ska vara envis och när du ska låta andra ta plats.

  Dina drömmar kommer att ändras, men ditt målfokus kommer att bli beundrad, så dont worry. du kommer att få den bekräftelse du behöver ;).

  Killar då… Det kommer ta ett tag, för du vill inte och kommer inte vilja ta vad som helst och trots att dina kompisar kommer att säga ”men bara ta nån!”, så gör inte det, för det är inte du. Men vänta inte heller för länge, våga släppa kontrollen och förälska dig. Allt behöver inte vara regisserat och som på film. Speciellt när du är 19. Om du inte gör det när du är 19, så kommer du när du är 22 att träffa en helt fantastisk kille som kommer göra dig fantastiskt gott, finnas där, och stötta dig på alla möjliga sätt genom svåra tider.

  Det kommer att komma en period i ditt liv som kommer vara helt kaos. Hollywoodfilmen om de jobbiga ungdomsåren kommer att bli sann, men du kommer, liksom slutet på en film, att komma ut ur den på ett mycket bra sätt och tillsammans med din familj kommer du att klara det väl.

  En sak jag vill vara noga med: lyssna på din magkänsla, och skippa logiken. Vad är viktigt för DIG? Vad mår DU bra av? Se till att behandlas på det sätt du förtjänar, och var inte ett undantag! Anpassa inte ihjäl dig för att alla ska älska dig, lär dig att ta dina törnar och lär dig att det är okej.

  ”Jag vill stå på Broadway i London” skrev du på ditt Krypin på Lunarstorm. Du kanske inte vet mest om det du älskar, du bara älskar det. Så kommer det att fortsätta att vara, och det du behöver ta reda på kommer du att ta reda på. Om scenen ligger i London eller i New York är inte det viktiga. Det skrevs i all hast, och din framfusighet kommer ibland att vara oigenomtänkt, men det är också den som kommer ta dig längre än vad många kommer, och ge dig intressanta möten och upplevelser.

  Du är verkligen unik, och det är häftigt att se att den lilla 7-åriga regissören vars kompisars föräldrar ringde hem och klagade för att du bestämde för mycekt på skolgården, håller i sig. Du gav dig inte då, du kommer fortsätta att inte ge dig. De som vill med på tåget är med, andra kan kliva av.

  Om du visste hur grym du är!

  Puss och kram /25-åriga jag

 • 28-åringen

  Hej 14-åriga jag!

  Va inte ledsen och må inte dåligt för du inte ser ut som alla andra. Idag, nästan 14 år senare är du otroligt vacker, smart och framgångsrik.

  Bry dig inte om att du inte var den populäraste personen, jag vet att du gjorde allting för att passa in och att du många nätter grät för du inte hade många kompisar. Men en dag vände det. Du fick många vänner, men på vägen genom åren inser man att kvalitet framför kvantiet räknas. Speciellt när man slutar gymnasiet, då är bara de riktiga kvar. Och berätta inte dina hemligheter för dina vänner, du kommer inse att alla som fanns i din omgivning var otroligt falska. Inte bara mot dig utan mot alla. Så behåll dina hemligheter för dig själv eller berätta för din mamma- hon är den enda som är din bästa vän utan ett intresse. (Något du kommer förstå att alla andra har när de är vänner med allt och alla)

  Din tid kommer….ha tålamod.

  Din karriärsdröm som du haft sedan du var liten, blev sann. Kan bara säga att du nu har en 4-årig civilekonomexamen och arbetar som revisor och chef sedan ett par år tillbaka…och just det. Din lön ligger på 60 000 kr, jämför det med de s.k. populära personerna som du ville vara som….de har 0 utbildning och är lågavlönade. Att vara töntig är bra i längden.

  Du kommer ha ditt stora feta bröllop med din drömprins. Dock hitta du inte du honom förrän du var 22, det blev inte din första kärlek utan du gick på mycket dejter, det var bra att du aldrig blev nöjd. För sen hitta du din prins.

  Sen vet att du inte pluggade så mycket förrän du började på universitet, men försök att lägga ner mer tid på skolan. Det kommer bli underlätta på universitet.

  Och en sak till.. lite på din magkänsla lite mer. Och det där med kärlek och killar..tänk på ordspråket ”Your naked body should only belong to those who fall in love with your naked soul”.

  Mvh

  Ditt 28-åriga ja.

 • malin

  Hej 14-åriga jag!

  Du skrev i din dagbok ”Jag kommer aldrig att få en pojkvän, jag är för barnslig! Jag får vänta tills jag blir 18 och sätta in en kontaktannons och sen ta första bästa för att ens förlora oskulden.”

  Jag skulle vilja ge dig en kram och säga ”Älskade pyre, du skulle bara veta!” Relationer och sex är verkligen inget som behöver stressas fram – det ger sig med tiden. Det är okej att vilja vara barn lite längre när man är 14. Mognad kommer den kommer. Du kommer snart att växa upp och bli så mycket coolare, smartare, roligare, snyggare. Tryggare.

  Våga lita på det. Och våga fajtas för det som är rätt. Konflikter är bättre än tystnad de allra flesta gånger.

  (Förresten, alla de där hemsidorna du satt framför datorn och gjorde… Du hade nog aldrig kunnat gissa att du skulle jobba på en webbyrå idag!)

  Megakram

 • Josefine

  Hej mitt 14-åriga jag!

  Josefine, jag vet att du redan i denna unga ålder är så pass målinriktad men ändå väljer att slacka efter, stanna upp. Du behöver inte vara först med allt, eller umgås med vissa människor för att det ska vara ”tufft”, eller klä dig på ett visst sätt för att det är inne, du är unik precis som du är och du kan åstadkomma så himla mycket även fast det är svårt att inse grå skoldagar. När du blir äldre (och ja, du växer upp) så kommer du att inse så mycket annat du hade kunnat gjort istället, vad som egentligen betyder någonting, att ha de snyggaste kläderna är ingenting som betyder någonting i framtiden, utan just vem du är som person.

  Josefine, om du vid den här åldern hade valt att prioritera saker som just skolan, inte bara ha hög närvaro utan också ansträngt dig för att få bättre betyg och försökt att lära dig mer, så hade inte jag varit tvungen att kämpa så mycket i vuxenlivet för att ha möjligheten till att fortsätta studera på högskola, till någonting som jag verkligen vill arbeta med. Ja tänk, att just du valde att fortsätta plugga? Du som försökte lura mamma att det var studiedag varje vecka och hade högsta frånvaron i klassen under gymnasietiden. Men tro mig, det ville du, du vill hjälpa människor i samhället och arbeta med något som just du brinner för, människor som inte har haft det lika lätt som du har haft under din uppväxt, men för att göra det så var det vissa betyg som behövdes pluggas upp eftersom att du i både högstadiet och gymnasiet ansåg att skolan inte var så viktig, varför skulle man gå där? Det är ju ändå bara onödiga saker som man lär sig?
  Men tänk om du hade engagerat dig mer i matten? Då hade du haft det så mycket enklare i framtiden, för jag har fortfarande problem med just matte, för att du som 14-åring ansåg att det var onödigt. Det enda man behöver kunna är plus och minus, eller hur?

  Ta det lugnt, du kommer att leva i så många år så du behöver inte ha gjort allt när du är 14 eller 15 eller 16. Fokusera på skolan och de vänner som jag vet att du vet är dina riktiga och som framhäver det bästa i dig. Le oftare! Få andra människor i din närhet att bli glada genom att vara snäll och omtänksam. Sist men inte minst, SNÄLLA, försök engagera dig i skolan, jag vet att den suuuuger när man är 14, men det är den som hjälper dig i framtiden! Och jag lovar dig, i framtiden så behöver du ha de där skolåren i ryggraden. Var dig själv och du har ingen anledning till att känna dig osäker för idag är du en stark tjej som har kommit långt i livet och du ska veta att allt ordnar sig till slut, så ta det lugnt.

  Puss på dig! Och var lite snällare mot mamma.

 • Daniel Bengtsson

  Hej mitt 14-åriga jag!

  Dina vänner som du värdesätter över allt annat kommer att svika dig, prata bakom ryggen på dig och förnedra dig. De kommer att försvinna ur ditt liv när du är 17. Ja, till och med din bästa vän. Lägg tid på dig själv istället för att vara snäll mot andra. Våga vara självisk trots att det tar emot. Det ligger i din natur att vara nobel, snäll, godhjärtad och att alltid vilja göra rätt…sluta med det. Folk kommer att utnyttja dig och den enda belöningen du får kommer vara ånger, brustet hjärta och folk kommer trampa på dig.

  Ingen kommer någonsin att fråga efter dina betyg på en anställningsintervju så oroa dig inte så mycket för hur det går i skolan – det ordnar sig ändå och du kommer att bli IT konsult och tjäna mer än alla dina klasskompisar.

  Din mamma kommer att bli ihop med en hustrumisshandlare från Serbien. Gör allt du kan för att förhindra det. Just ja, din mamma – din farmor kommer att dö och din mamma och pappa kommer att skriva en bil i ditt namn utan att du vet om det. PROTESTERA. Hon kommer att få en parkeringsbot i Stockholm som hon kommer ljuga om att hon har betalat vilket gör att du kommer hamna hos kronofogden bara några dagar efter din 18 års dag.

  När du är 18 så kommer du att träffa Eva som är otrogen mot dig efter bara 2 veckor. Förlåt henne inte, utan dumpa henne på direkten annars kommer du att försöka ta livet av dig flera år senare efter många otroheter – och nästan lyckas.

  Träffa nya människor, umgås och ha roligt istället – även om det känns läskigt med människor.

  Den stad du bor i nu kommer att föra mycket negativt med sig, så flytta därifrån. Du drömmer just nu om att tågluffa med dina vänner. Det kommer inte hända, så ut och res själv istället och träffa nytt folk där. Åk på en festresa innan du blir för gammal, du kommer ha kul.

  Oh, och sluta inte träna – det tar så lite tid och ger så mycket.

  PS, så här nu när internet är nytt – köp domäner, så många du bara kan – låna pengar överallt ifrån och köp, köp, köp, speciellt ”twitter.com”, ”y.com” och ”hotmail.com”.

 • Martin

  Hej 14-åriga jag.

  Om du tror det är jobbigt nu så ska du få se hur det blir senare i livet.

  Jag vet att du redan nu dricker alkohol nästan varje dag och snart kommer du att testa braj för första gången. Efter ett par år har du gått över till tyngre droger och är en fullblodsnarkoman. Det är ok, du blir avtrubbad efter ett tag och kommer inte att känna något när du är påtänd. Du kommer även att upptäcka att det inte är avskräckande med fängelsestraff.

  Du kommer att skada folk fysiskt, psykiskt och känslomässigt men mest av allt kommer du att skada dig själv och de du älskar. Det värsta är trots allt alla de sätt du förnedrar dig själv på och senare kommer att känna en oerhörd skam för. Du anar inte vad för sjuka saker du kommer att göra och vilka äckliga människor du kommer att träffa. Ditt liv kommer att bli som en enda lång galen knarkfilm, fast utan någon mening eller poäng. Du kommer att få uppleva hur det är att förlora hoppet och planera hur du ska ta ditt liv. Du flyr utomlands, klipper kontakten med alla människor och ska ta ditt liv men du är rädd för att dö. I det här skedet i ditt liv börjar kroppen att ge upp, du är bara 30 men du känner hur din kropp sakta men säkert stänger ner sig och håller på att dö. På nåt sätt är det en befrielse, du vill ju bara slippa lida och nu behöver du inte skära halsen av dig.

  En dag blir det bättre. Du blir kär på riktigt! Detta blir vändpunkten i ditt liv. Du kommer inte att vara tillsammans med henne för alltid men du inser vad som är viktigt i livet. Du får en behandling. Hoppet återvänder och efter ett tag gör du alla de saker du alltid önskat. Reser över hela jorden, simmar med vithajar, träffar skitcoola människor, pluggar på universitetet du alltid drömt om och fyller din vardag med roliga grejor. Du kommer att ha äkta vänskap med dina kompisar så som du bara tidigare sett på film.

  Jag vet att det är rätt meningslöst att ge dig några råd, du är alldeles för självdestruktiv för det men jag kan inte låta bli:

  – Det är ok att vara rädd.

  – Visa att du blir arg.

  – Ta inte skit från någon, det är bättre att be om ursäkt än att bli förnedrad.

  – Glöm inte att du alltid är en narkoman även om du inte använt på många år.

  Lev väl

 • http://Nattstad.se/kajsamysig Kajsa

  Hej mitt 14-åriga jag!

  Kajsamy,jag vet att du träffar den där underbara människan Marcelo som jag – 5 (snart 6) år senare fortfarande träffar. Ni bor ihop. Förlovade. Jag vill säga till dig att ge inte upp kärleken. Även om du och M har jättefjantiga gräl och kommer gå igenom mycket så ge aldrig upp.

  Jag vill även säga till dig att IT-gymnasiet var ett underbart gymnasium. Gå där och bli vän med alla underbara människor du träffar. Visa ditt sanna oblyga jag. Nu tänker du säkert ”Oblyg? Jag? Hur?” direkt när du började ITG så blev du Oblyg för du träffade de bästa människorna på jorden.
  En liten pik jag vill ge dig 14-åriga jag. Sluta färga håret. Färga det brunt och var nöjd.
  Sen fortsätt plugga i nian. Sluta skolka för att vara med Marcelo. Satsa på skolan… Marcelo finns där ändå för dig!

  Sen sista grej.. Umgås så mycket du kan med din älskade storebror. Jag bara säger. Umgås med honom. <3

 • Elin

  Hej mitt 14 åriga jag! Ha inte bråttom med att ha sex och försöka hitta kärlek. Du kommer hitta rätt vid 21års åldern och vara sjukt lycklig. Då kommer du vilja glömma 50 % av alla killarna du hade så bråttom med

 • Izabelle

  Hej 14-åriga jag!
  Jag vet att vid det här laget är du bara påväg neråt. Du har upplevt den värsta händelsen hittills i ditt liv och du har svårt att hantera sorgen. Det går över i Depression och du stänger ute dom flesta ur ditt liv och sover mest bort dagarna men värst av allt så självskadar du dig. Större och djupare sår desto fler dagar som går. Du får även panikångestattacker som du är rädd att folk ska reagera på, så du stänger in dig och hoppas ingen ska märka nått. Långärmade tröjor bär du jämt även hur varmt det var ute. Din största rädsla var att dina föräldrar skulle se dina armar. Det går så långt att du börjar fundera på att ta ditt liv. Men då kommer vändningen, dina kompisar som har varit där hela tiden trots att du stängt ute dom lyckas på nått sätt dra dig upp ur depressionen. Du tar tag i ditt liv och blir stark igen. Kära 14åriga jag, jag önskar att du aldrig skärt dig. Ärren sitter tydligt kvar än idag. Jag önskar även du skulle insett hur många som faktiskt brydde sig och jag önskar att du hade sagt till dina föräldrar för dom hade hjälpt dig att sluta självskada dig.
  Allt blir bättre, hur långt ner man än är blir allt verkligen bättre. Våga visa känslor, det gör att du mår bättre inombords. Och snälla rara 14åringar, självskada er aldrig. Det blir snabbt ett hemskt beroende som ni kommer ångra länge.
  Våga prata med någon om du mår dåligt, även fast det känns som alla vuxna sviker dig eller inte förstår. Försök hitta den där personen som du litar på. Du är starkare än vad du tror och du kommer alltid hitta nått att leva för.

 • Olivia

  Hej mitt 14åriga jag!

  Olivia, det första jag vill säga är att det är okej att inte alltid må bra. Det är okej att vara annorlunda. Och om några år kommer du att få din ADHD-diagnos och du kommer först att känna dig lättad, för att nu vet du varför du inte har varit som dina klasskompisar i grundskolan. Du kommer att lyckas så himla bra i gymnasiet. Du kommer att gå din egna väg och börja på en helt ny skola och lära känna helt nya människor. Du kommer att genomgå en hel del motgångar under de kommande åren och du kommer även tyvärr att tappa kontakten med några gamla vänner, men du kommer att träffa nya. Och jag glömde nästan att säga detta: pojken som krossar ditt hjärta i högstadiet var ändå inget att ha. Det var inte slutet. Han gick inte klart gymnasiet medans du gick ut med bäst betyg i skolan. Ni har kontakt fortfarande, men umgås inte så mycket. Nu svamlar jag mest, men livets kliché och största sanning är att det faktiskt blir bättre, Olivia. Du är bättre än du tror. Allt kommer bli bra.

 • 17 år och lycklig

  Hej 14-åriga jag.

  Jag vet att skolan är jobbig, men gymnasiet kommer bli en underbar tid, så stå ut. Du kommer klara de nationella proven galant i nian, bland annat få alla rätt på svenska-delen. Är det ens möjligt? Ja, du kommer lyckas med det!
  Våga vara dig själv, och göm dig inte så mycket. Varför vill du vara osynlig? Varför vill du vara dyster? Varför funderar du ens på att skada dig? Le istället, och visa vilken underbar människa du är. Folk tycker om dig, folk blir glada när du skrattar, folk tycker du är fin. Se inte ner på dig själv och din kropp, det är bara onödigt. Och försök inte att vara någon du inte är. Du behöver inte kämpa med att vara ”unik” för det är du ändå. Det finns ingen annan som du. Du behöver inte klä dig på ett unikt sätt fast att du inte trivs med det ”bara för att du inte vill vara som alla andra”. Du kommer bara må dåligt av det.
  Och va inte rädd för kärleken. Var inte rädd för att du är kär i en person samhället inte vill att du ska vara kär i, gör personen dig lycklig så kör hårt. Skit att du är en tjej och hon är en tjej, skit i att din syster kollar konstigt på dig eller att dina kompisar undrar. Låt inte samhället trycka ner dig. Du kommer växa upp och bli en öppensinnad själ som blir kär i vem fan du vill.

  Våga lev och skratta mycket, låt inte ditt år som 14-åring bli ett dystert år, ett år som man kollar bak på med ångest, för det är lätt att det blir så.

 • Suss

  Hej 14 åriga jag!

  Det jag mest av allt är nyfiken på är vad du skulle ge mig för tips och råd om du fick möjlighet att veta hur jag lever mitt liv nu, 31 år senare…

  Det jag vill säga till dig är att jag är så tacksam att du är en så fin tjej med en stor omtanke för andra, att du har ett stort mod att många gånger gå din egen väg och att du gör så många bra val som jag har nytta av nu.

  Om jag skulle ge dig tre goda råd så är det att stå upp mer för dig själv i relation till dina första pojkvänner. Ta men en vän på fler av dina äventyr, många av dina resor skulle bli enklare och roligare om du har någon att dela dem med. Och slutligen våga ta för dig mer själv, se inte bara till att andra har det bra.

  Sen skulle jag gärna vilja ge dig världens största KRAM

 • Elin

  Hej 14 åriga jag.
  Prata om dina tankar och känslor med dina föräldrar och din bror. De kommer förstå dig. Ni är mer lika än du tror.

 • Johanna

  Hej 14-åriga jag.

  Lova att du njuter av din tid i skolan och att du varje dag har en fantastisk plats att gå till. En plats med vänner, lärdom och början till din framtid. Den tryggheten man har i skolan är något helt speciellt. Du är fantastisk, underbar och helt unik, glöm aldrig det! Gör sånt som gör dig glad och lycklig. Du har världens chans att välja en helt ny utmaning när det sen är dags för gymnasiet. Ta den chansen! Välj det som passar dig där och då, INTE bara en linje du har ”nytta av” i framtiden. Du vet inte alls vilka intressen och lustar du har när du gått ut gymnasiet. Valde själv att gå Textil-Formgivning i gymnasiet och fick 3 fantastiska år. Idag jobbar jag inte professionellt med sömnad utan har världens bästa hobby och har jobbat med massa andra roliga grejer!
  Det är bara du som kan göra ditt val, ingen annan!
  Kör hårt <3

 • Hanna

  Hej 14-åriga jag.

  Det kommer bli bättre, men det kommer dröja ganska länge för din del. Du kommer gå på allehanda nitar, göra en jävla massa dumheter och träffa många personer som kommer skada dig men du kommer göra väldigt mycker roligt, prova på massor av roliga saker och möta en hel del bra människor också.
  Om du vill slippa några av de tråkigare åren så vill jag att du vågar mer, du har allt att vinna. Alla tycker inte illa om dig och de som gör det behöver du inte umgås med. Välj bra människor och möt dem med öppenhet. Drick inte, du klarar inte av det. Lägg inte energi på att oroa dig i förskott, du är fullt kapabel till det mesta du faktiskt tar dig för.
  Le mycket.
  Bli inte arg när jag säger ”det löser sig”, lita på mig istället.

 • Tony

  Hej 14-åriga jag.

  Du är INTE universums centrumpunkt. Det här är INTE guldåren i ditt liv.

  Så var snäll mot andra. Du behöver inte vara vän med alla men var trevlig så kommer de allra flesta vara trevlig mot dig och personen du är trevlig mot i dag men inte blir vän med för det, kan mycket väl bli din bästa vän i framtiden.

  Studera! Jag vet att allting verkar lätt och att det går bra för dig men bara för att det går bra för dig nu så betyder inte det att det kommer att fortsätta gå bra om du inte studerar. Innan du vet ordet av så har alla de som fått kämpa för sina betyg gått och blivit smartare än dig bara för att du legat på latsidan.

  Det är aldrig för sent att börja med något nytt, framförallt inte när du är 14 år. Ingenting är för sent när du är 14 år.

  Men överst på listan: Var snäll.