Man kan visst ha två drömjobb och vara 21 år.

En halvdag på ena stället och en timdag på det andra. Det ena vid datorn med fingrarna snabbt cirkulerande över tangentbordet, det andra med leendet uppe vid öronen och ömma, stinkande fötter uppe på tå. Gillar variationen jag fått till genom att ha börjat knäcka extra på SATS och köra heltid på SAFE. Får vara kreativ för mig själv, skriva och planera samtidigt som jag får vara social, prata strunt och dricka kaffe.

Rätt underligt det där med jobb faktiskt. Jag har sedan dag 1 som anställd haft en stark vision när det kommer till arbete. Vetat vad jag gillar, vad jag vill utvecklas inom. Känt direkt vad som varit rätt för mig och vad som inte varit värt att ödsla tid på. Haft lyckan att få testa flera olika branscher. Fått möjligheten att växa i min roll som medarbetare och anställd. Idag är jag anställd av två av de företag jag haft på min dröm-arbetsplats-lista.

Bild 2014-03-24 kl. 21.47 #2

Hur kommer det sig? Målmedvetenhet och nyfikenhet skulle jag tippa på. Under gymnasiet träffade jag nya personer mer än jag träffade min egen familj. Sov mer på SJs tidiga och sena tåg än i min egen säng. Twittrade, facebookade och mejlade. Tog kontakt. Skrev ”Hej! Du verkar ball och är galet inspirerande. Jag skulle vilja fika med dig och höra mer om hur du kommit dit du är idag. Vill du?” och möttes 9 gånger av 10 av svaret ”Ja! Såklart! Vad roligt. När kan du?”.

Våga testa har jag inristat på ett halsband min vän gjorde till mig. Jag har vågat testa på. Jag har städat trappuppgångar och blivit en jävel på att kallprata med gamlingar som är påväg ner i tvättstugan. Jag har planerat hur jag skulle se och verka cool och helt casual när jag skulle stöta på Måns Zelmerlöv backstage under min sommar på SVT/Allsång på Skansen (det gick nog inte så bra, lär ha sett ut som vilken betuttad lilltjej som helst). Jag har hällt skirat smör på ryggen av en tjej som hade vit nystrykt skjorta och öl i knät på en man som var påväg att betala för sista ölen innan han skulle ut på krogen. Jag har instruerat tunga cykelintervaller till tysk hårdrock och sprungit runt och lekt pirat i 32 graders värme. Jag har varit lärare i geografi och hjälpt sjätteklassare med uppgifter jag själv aldrig riktigt fattade. Jag har guidat blinda till rätt avdelning på sjukhuset och organiserat om Nyköpings Lasaretts alla anslagstavlor. Jag har föreläst inom sociala medier för personer jag haft som lärare och coachat företag till förbättrad marknadsföring utan någon som helst utbildning i ämnet.

Vissa saker var Linn upp i dagen, andra mindre rätt. Resan från mitt första jobb som ledare på fotbollsskolan till tjänsten jag har idag som Marknadskoordinator och VD-assistent har på många sätt varit spikrak. Det ena jobbet har avlöst det andra och paniken över att inte ha ett jobb är något jag (tack och lov) inte upplevt ännu. Det är jag tacksam över varenda dag. Samtidigt har även jag brottats med mindre roliga chefer, kollegor, arbetssituationer och avtal. Det verkar ju ingå i arbetslivet och jag väljer att se det som utmaningar som tar mig framåt, snarare än som hinder som stoppar mig.

Jag har pappa och mamma att tacka för mycket när det kommer till min inställning. De har alltid alltid alltid sagt att jag kan bli vad jag vill – jobba med vad jag vill. Påpekat det varje gång de haft chansen och klappat händerna när jag berättat om en idé, vision eller dröm. Alltid stöttat, alltid helt uppriktigt trott på mig. Och klart som fan att det gör skillnad. Jag tror ju på min egen förmåga och är säker på att jag kan ta mig dit jag vill. Bara jag fortsätter känna nyfikenhet, engagemang och tryggheten med mig själv.

Jag har några råd till dig som vill nå de där drömmarna du håller för dig själv. Till dig som någon gång vill ta dig någon annanstans än du är idag.

  • Skriv ner dina idéer och tankar och börja prata om dem med någon annan. Kompisen, föräldern, läraren eller chefen? Har du ingen du känner att du kan bolla med så ställer jag gärna upp. Jag älskar att höra om framtidsvisioner och idéer.
  • Börja med något. Jag insåg rätt tidigt att jag gick igång som sjutton av att träffa nya personer. Så jag började höra av mig till människor jag fann inspirerande. Bokade fika, lunch eller promenad. Pratade, bollade och drömde tillsammans. Många av de jag träffade under gymnasietiden är idag nära vänner som jag anförtror alla mina nya idéer hos. Det är rätt ballt faktiskt.
  • Gör lite tillbakablickar ibland. För mig blir det en kick på nytt. Att se vad jag faktiskt åstadkommit och gjort under senaste åren. Det behöver inte vara en ball heltidsanställning på coolaste restaurangen. Det kan vara att du kom på en bra lösning på en situation eller att du fick höra ord värda att rista in i en vägg. Mitt CV speglar min resa rätt bra då jag valt att skriva en kortare beskrivning under varje tjänst jag haft. Där berättar jag om vad jag lärt mig och hur jag utvecklats. Det ger både mig och framtida arbetsgivaren en större bild av mina tidigare tjänster än bara en rubrik.

Markus Granseth

Markus Granseth är en av mina så kallade cyperspacevänner. Det hela började genom att han började följa mig på Twitter. Jag blev starstruck och kunde inte hålla käften så jag skrev och lyckades på något vänster få Markus att säga ja till att bli min extramentor efter att vi pratat om mitt bokprojekt i timmar. Därefter bjöd han på lunch på SVT där han lärde mig kind of allt jag vet om intervjuteknik. Galna idéentreprenörer som vi är så bollade vi tankar om företag någon gång mitt i allt, varpå jag slänger ur mig ordet ”Idéstorm” som Markus fastnar för och frågar om han får starta ett företag i namnet. Självklart sa jag. Månader med mejlsekvenser fram och tillbaka följde och drygt ett år senare sågs vi inne på en tvärgata där jag bjöd på torra kakor från ett fik med blinkande neonskyltar och vingliga stolar och hjälpte Markus med Instagram (på bilden övar Markus hur han kan ta en bra Instagrambild). Det var juni 2012. Tiden och livet kom mellan och jag flyttade utomlands och Markus blev pappa. Meddelanden på Facebook har skickats lite hit och dit och hela tiden har det känts som jag haft Mackan som kompis hela livet. På fredag ska vi luncha igen. Den här gången ska jag bjuda igen för gamla torra kakor. Och ni ska bara veta vad jag ser fram emot det.

Våga testa. Det finns sällan något att förlora när det kommer till att följa magkänslan och nyfikenhetens galna idéer.

/Linn

Be Sociable, Share!