Att vikariera som hobbylärare

Vilken dag. Herregud.

Från 08.30 när jag kliver in i klassrummet till att jag 15.30 pluggar i hörlurarna och sätter på musiken har de testat mig. Försökt få genom sina idéer, gått ihop i team, varit luriga på egen hand och bara varit allmänt störiga som bara skolkids kan vara. Och som jag älskar det.

Under veckan har jag fått i uppdrag att vicka som SO-lärare och vara handledare för en 6:a på min gamla högstadieskola. Jag har sedan jag själv slutade på skolan hoppat in lite då och då i svenskan och även i allmänna klassrummen. Under sista året på gymnasiet var jag där varje torsdag under sista terminen och hade då hand om en 7:a lite extra. Det var bland det bästa med varje vecka.

Vikarierar som lärare hela veckan och har från 08.30 testats av elever från alla årskurser. Har överlistat dem varje gång. Till och med fått några att skratta åt mina skämt. Bra betyg ändå.Innan jag gick hem för dagen, planerade jag upp morgondagens alla punkter – allt för att ligga steget före kidsen. Och imorgon ska jag även avslöja att en överraskning väntar på fredag…

Alla dagar på Kunskapsskolan har gett mig erfarenhet av alla trix skolkids kan komma på. Och har jag inte upplevt det i lärarrollen, är det bara att jag tänker tillbaka till mina år i skolan. Alla årskurser har alltid vissa karaktärer som sticker ut. Och som uppmärksam person glömmer man dem aldrig.

Tjejen som skriker rakt ut och frågar samma fråga direkt när man sagt svaret.
Killen som sitter tyst för att slippa få en massa jobbiga frågor.
Tjejen som blir ledsen när man ställer en fråga som hon vet stämmer.
Killen som babblar konstant och som när han sitter ensam med läraren, visar sig ligga före sin planering och har stenkoll på sina uppgifter.
Tjejen som lämnar in allt i tid.
Killen som lämnar in allt i tid.
Tjejen som vill att man bara ska se henne. Att man ska bry sig och uppmuntra henne.
Killen som andas ut när man tar beslutet åt honom att placera honom ensam i ett eget rum.
Tjejen som tycker skolan suger och som mest bara vill ha rast och få smsa med nya kärleken.
Killen som har myror i benen och som lär sig bäst om han får förtroendet att skriva sitt arbete på min iPad.
Tjejen som vill veta allt om det jag har varit med om, som är nyfiken på vad det är som kan tänkas vänta under kommande år som tjej.
Killen som pussas med tjejen sin precis innan varje pass ska börja och som helst vill sitta bredvid flickvännen istället för att svara på instuderingsfrågorna.

Alla är de olika och tacka fan för det. Olikheter som gör skolan till en av de mest inspirerande platserna jag kan komma på att jobba på.

Be Sociable, Share!
  • Anonym

    Du måste blogga mer. Bara lite iallafall?
    Av din blogg blir man motiverad till .. ja, livet. Man blir motiverad till att vara lika glad och driven som du är. Det behövs nu i höstmörkret. Snälla, bara lite grann?

  • Linn Larsson

    Tack fina du, vem du än är. Jag ska börja skriva mer. <3