Grattis Linn! Här kommer en present från pappa och en massa coola människor.

Idag fyller Linn, 20 år. Jag har kapat hennes blogg för att skriva det här. Ska inte lägga ut texten om hur glad och stolt jag är över att vara pappa till en sån fin och bra tjej. Nej, jag vill ge henne en present från er istället.

Det finns en sak som jag vet att Linn går igång på sådär mycket att fyrverkerierna sprutar genom öronen, och det är när andra tar sig tid att dela med sig av sina erfarenheter och klokheter. Hon älskar att träffa nya människor, och lära sig av andra. Hon gillar att ha förebilder och jag vet att hon ser upp till många av mina vänner. Vänner till mig som blivit hennes vänner.

Här är vad jag vill att du gör. Jag vill att du skriver en kommentar på temat ”Om jag var 20 idag”. Vad skulle du göra då? Hur skulle du tänka för att få alla pusselbitarna på plats? Skulle du plugga? Sticka utomlands och chilla/jobba? Hur skulle du göra om du inte visste vad nästa steg skulle vara? Osv.

Märk gärna tweets med #omjagvar20idag. Och länka till det här inlägget. Eller twittra bara om du vill. Just idag är det självklart Linn som är universums centrum, men det finns såklart många andra därute som också funderar på det här med att bli stor.

/Pappa

Be Sociable, Share!
 • http://twitter.com/Carnebro Anna-Carin Carnebro

  Jag hade inte stressat för att plugga om jag var 20 år. Jag gjorde nämligen både och, började plugga fristående kurser i ett år på universitet direkt efter gymnasiet. Men jag visste inte riktigt vad jag ville bli, och inte förrän jag var 26 år, när livet tagit en massa kringelikrokar visste jag. Att plugga då, efter all erfarenhet med resor och jobb, var mycket lättare och det gick bättre. Jag kunde sätta ihop kunskap med praktisk erfarenhet på ett helt annat sätt.

  Sen skulle jag fömodligen ha mått bra av att inte ha försökt vara så himla mycket mer vuxen än vad jag var då. Jag släppte loss lite senare istället. :)

  Hoppas du får en fantastisk födelsedag, och många fina inlägg här Linn!

 • Pingback: Hurra för Linn som fyllar 20 år idag. | You. Me. We.()

 • Stefan Liden

  Om jag vore 20 år idag skulle jag nog se världen! Att resa, träffa nya människor, möta andra kulturer och ställas inför nya utmaningar kan vara den bästa skolan i världen. Universitetet finns kvar, så jag skulle skjuta mina studier något år el två, då hade jag dessutom hunnit fundera på vad jag hade velat jobba med. 

  Hoppas du får en toppendag Linn och att alla som du träffar ger dig en massa kramar! 
  Grattis från Stefan Lidén.

 • http://twitter.com/agaton Anton Johansson

  Om jag var 20 idag hade jag ropat hej och hurra! Dansat, skrattat, gjort kullerbyttor och hängt med de som betyder mest – familj och vänner. Grattis Linn! 

 • http://www.ronnestam.com/ Johan Ronnestam

  Stort grattis Linn! Du vet ju redan vad jag tycker :) Men, en liten tanke till. Ägna närmaste åren åt verkligen fundera på vad din passion i livet är. Jag visst tidigt vad min passion var men började alldeles för tidigt jobba. Nu många år senare är jag priviligerad och kan delvis göra saker som jag älskar, men jag skulle mycket hellre format en större del av mitt liv kring de där passionerna och det är det för sent för.

  Vad får dig att le?
  Vad vill du aldrig sluta göra?
  Vad är det som gör dig svag?
  Vad gör dig stark?
  Vem är viktig.
  Vad är viktigt.
  Älskar du värme eller kyla?
  Vad gör dig trygg?

  Svaren på sådana där frågor leder dig vidare!

  Stort grattis än en gång :)

 • http://www.doktorspinn.com/ Doktor Spinn

  Nu är det ju liksom så att jag faktiskt visste vad jag ville göra när jag var 20. Min dröm var att få skriva och att få betalt för mitt skrivande. Exakt vad jag skrev var sekundärt eftersom jag har roligt när jag skriver alldeles oavsett.

  Men om det finns något gott råd i detta så tror jag starkt på att hitta något som gör en glad och sedan koka ned det till sin allra mest grundläggande beståndsdel. Som för mig alltså var – och fortfarande är! – skrivandet. Jag hade kunnat tänka mig att bli journalist, språklärare, spökskrivare, författare, copywriter eller talskrivare – och varit fantastiskt glad och nöjd med det.

  Men, något jag aldrig gjorde, men som jag skulle göra om jag fick chansen igen, ja det vore att lära mig spela piano.

  Grattis på födelsedagen, Linn!

 • http://svt.se/nyheter Hanna Larsson, SVT

  Jag hade bestämt mig för att det jag är, känner, tycker, kan, vill och tänker är en minst lika god utgångspunkt som allt det som alla andra står för. Jag hade bestämt mig för att utgå från mig själv och mina drivkrafter istället för att försöka leva upp till allt som andra människor tycker är viktigt. Jag hade utforskat vad jag själv vill genom att testa på olika saker och jag hade sett till att stanna upp, nörda ner mig och förstå riktigt mycket om det som jag kände lust och nyfikenhet inför. Och jag hade bestämt mig för att inte jämföra mina olika egenskaper med den person i varje gren som jag ser upp till mest, utan försökt se mig själv som en sammanhållen person som har styrkor och svagheter som alla andra. 

 • http://bjornalberts.com Björn Alberts

  Grattis Linn! Jag skulle vilja dela med mig av några erfarenheter och tankar som, givet att du tror på dem, kan vara värdefulla. 

  – Ägna tid åt att se dig omkring i världen innan du fastnar i vardagliga mönster. Jobba ihop pengar. Res. Jobba ihop pengar igen och res en gång till. 
  – Försök hitta din passion. När du hittat den, ägna den (i andras ögon) extremt mycket tid. Läs, utöva, umgås och prata med andra som delar din passion. 
  – Var nyfiken. Alltid. Det är själva grunden för kontinuerlig utveckling. Så länge du är nyfiken kommer du alltid finna nya glädjeämnen. 
  – Var försiktigt med att skaffa dig en för stor ryggsäck i form av materiella ting och geografiska platser. Lev lätt. 
  – Var trygg i vad du kan men oavsett hur duktig du är – fortsätt att vara ödmjuk. 
  – Träna fysisk styrka och se till att ha bra kondition. 

  Ha kul på vägen! 
  (Å var glad över att ha en så’n fin pappa!)

 • http://twitter.com/LinusJonkman Linus Jonkman

  Jag hade slappnat av och tagit ett sabbatsår där jag inte försökte tvinga mig själv in på en av livets alla yrkesspår. När man kommer ut från skolan och är en ambitiös ung människa tror man att valet måste komma direkt, att man måste kasta sin in på en väg och bygga en karriär från dag 1. Det är fel! Det är mycket bättre att ta sig tid att fundera på vad man gillar att göra när man inte behöver göra, alltså att ta en djup funderare kring sina drivkrafter, passioner och ideal. Livet är lite som ett projekt och ju mer tid och fokus man lägger i planeringsfasen desto bättre blir kvaliteten på resultatet. Mitt råd är alltså: Linn, stanna upp och andas. Planera inget nu direkt utan lägg tid på att verkligen fundera över vad du vill göra. Den tiden har du igen, tro mig… Lycka till!

 • http://twitter.com/AsaWallenrud Åsa Wallenrud

  #omjagvar20idag Skulle jag lämna landet och uppleva allt det jag ville uppleva men inte gjorde. Jag vill säsongsarbeta och jobba på kryssningsfartyg. Stå i en bar på en söderhavsö, vara skidlärare i Alperna och fotvandra på något coolt ställe. Jag skulle försörja mig genom mina år på flykt och sedan hitta ett land där jag skulle slå mig ner. Jag skulle INTE hamna i 8-17 träsket med lghlån!

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=736585141 Anna Järnebeck

  Grattis på födelsedagen fantastiska Linn! Om jag var 20 idag (nu brukar jag ju iofs försöka intala mig att jag var det alldeles nyss. Du förstår vad jag menar om 10 år.) skulle jag inte ha så bråttom. Det är lätt att få en kallsup av alla möjligheter som lurar bakom varje hörn, men vet du? Det är inte bråttom. Varje litet äventyr – till och med felsteg – är en erfarenhet och alla de där erfarenheterna som man samlar på sig (fast man inte alltid förstår att man gör det) gör det lite lättare att hitta rätt i livet. Våga prova nya saker och glöm aldrig, aldrig att det är du som har makten att forma ditt liv. Ingen annan. Lyssna på andra men mest på dig själv och mest av allt: Njut av livet. Även de där små sakerna som en hunk på t-banan, en lagom mogen jordgubbe i solskenet, en solnedgång på en brygga eller häng med människor som betyder mest. Samla på bra människor och gör dig av med energitjuvar. Puss & Kram!

 • http://www.facebook.com/people/Malin-Stroman/574112835 Malin Ströman

  Hej Linn och grattis! Jag har gjort och gör en grymt massa roliga projekt och saker, och har tre barn med samma underbara kille som jag träffade för 17 år sedan – helt nöjd med livet alltså. Jag saknar alltid dock att ha jobbat i New York eller London eller Paris i några år. Jag pluggade och jobbade och fick barn och familj och sedan är det inte lika lätt längre att pröva något helt annat – vore jag 20 idag skulle jag leta efter någon skola i en större stad någon annan stans att få hänga i, eller en assistenttjänst, eller ett jobb på ett café och boende med tio andra på 30 kvadratmeter. Det känns säkert bökigt när man är där precis då, men många år senare hade det varit kul att ha bott någon annanstans, ha prövat ett annat liv ett par år, och sedan skulle jag åkt raka vägen hem och gjort allt det jag har gjort. Lycka till!

 • http://www.facebook.com/erikssonmilla Camilla Eriksson

  Underbara, härliga, driftiga Linn: Hipp, hipp; hurra! Hurra! Hurra! Hurra!

  Om jag vore 20 idag skulle jag dra ut i världen för att se, uppleva, lära – om andra kulturer, om mig själv.
  Jag skulle diska kristallglas på lyxhotell för att få åka telemark i orört puder varje dag. Jag skulle snyta ungar för att få bo i deras familj och lära mig deras språk. Jag skulle jobba all vaken tid för att få lära i en juniorposition på något av världens främsta PR-byrås i New York eller Washington DC.Eller undervisa i engelska för att få bo i Asien, Afrika eller Sydamerika.

  Om jag var 20 idag skulle jag ta mig all tid i världen att komma på vad jag vill bli när jag blir stor, för samhället förändras och åldersnormer luckras upp.

  Och när jag kom på vad jag ville bli skulle jag söka till världens mest ansedda utbildning och göra allt jag kunde för att komma in. För att sedan fokusera på studierna och den världen en stund.

  Till sist vill jag råda mitt 20-åriga jag att inte låta min utveckling begränsas av någon annans åsikter och/eller värderingar. För mitt liv är bara mitt och blir faktiskt vad jag väljer att göra det till.
  Ha en underbar dag på din dag vännen!
  Knattrar Camilla

 • http://monawallin.se/ mowa

  Hej Linn! Stort grattis på 20-årsdagen. Här kommer mitt bästa tips, jag vet inte om du behöver det. Jag får en liten känsla av att du inte gör det, men det är alltid bra att bli påmind. Så här är det:

  Lyssna alltid på din magkänsla!

  Och jag lovar att det inte är en klyscha. Det är A och O. Om man glömmer att lyssna, och lita på sin magkänsla så hamnar man lätt fel och det kan ta många år att hitta rätt igen. Jag glömde nämligen det och är nu 43 och började hitta rätt för bara fem år sedan. Eller glömde förresten, jag lyssnade mer på Jante och allt vad de heter istället. Jag trodde väl att det var den säkraste källan att lita på. Men ack så fel det var. Jag kunde lura mig själv i ca 15 år. Sen gick det inte längre. 

  Nu försöker jag leva med detta som riktlinje i allt jag gör och det leder till en massa coola grejer. Allt från mötet med människor som tänker som jag till jobb jag verkligen trivs med. 

  Så. Lev gott. Lita på dig själv och låt ingen övertala dig om något annat än det din mage säger dig. 

  Ha en toppenfödelsedag! Hälsa pappa!

 • http://zackrisson.net Mikael Zackrisson

  Grattis Linn!

  När jag var tjugo år var jag fortfarande alldeles för fast i vad jag trodde andra ville att jag skulle göra. Så gör som många här nedanför tipsar om – ta dig tid att lära dig vad du gillar och inte glllar, vad som gör dig glad och när du trivs bäst. Sånt är bra att veta inför ett långt yrkesliv.

  En annan lärdom jag skaffat mig är att inte stanna kvar i relationer, i situationer, eller på jobb där jag inte trivs. Det kan ta emot att acceptera att man kanske har valt fel, en i längden vinner man på att våga bryta sig ur en situation som inte ger en något, och våga satsa på något annat. Det kan vara jobbigt att bryta upp, men i längden är det ditt val och bara du som ska trivas med det resten av ditt liv. Så våga välja, våga testa, men våga också välja bort och göra något annat. Det är inte ett misslyckande, det är det som är att lära sig av livet.

  Ett tredje råd är att ha bra vänner (eller andra närstående). När allt annat strular till det för dig är det dina nära och kära som kommer att finnas där för dig. Och du för dem. Det är ovärderligt, så lägg tid på dina vänner. Det är de alltid värda.

  Och så ska du lyssna på far din. Inte för att göra som han säger, utan för att han varit med om mycket och är en klok och snäll man.

 • Pingback: Grattis Linn! - Oscar Altkvist()

 • http://www.digitalmcgyver.com/ Micke Kazarnowicz

  Grattis på födelsedagen Linn! 

  Alla andra har skrivit bra saker. Jag tänkte hålla det lätt: min livsfilosofi, som jag formulerade någon gång vid 20 års ålder är ”det är bara mina rädslor som står i vägen för att bli den jag vill vara och göra det jag vill göra”. Rädslor för vad andra ska tycka, rädsla för hur det ska gå, rädsla för hur jag ska klara mig. I slutändan löser sig allt. Få saker är oåterkalleliga. Men låt aldrig andras åsikter eller snack begränsa dig från att göra det du vill.

 • Linn Larsson

  Tack Micke! Sparar ditt citat för tuffa dagar så jag ständigt håller mitt huvud högt! :)

 • Linn

  Tack Mikael! Som du skriver så håller jag med om att inte stanna kvar i något man inte är nöjd med. Skönt att läsa att fler delar den åsikten :)

 • Linn

  Tack Mita! Och ja, jag lyssnade på låten ;)

 • Linn

  Tack så mycket! Magkänslan är som du säger the shit, den är det viktigaste! Hoppas du hittar rätt till det du vill!

 • Linn

  Underbara Camilla! Jag sparar din kommentar i skrivbordslådan och läser den om och om igen för att inte glömma bort att ALLT är möjligt! Många kramar till dig!

 • Linn

  Tack Malin! Det är sant det du skriver, att det just då kan kännas bökigt men i efterhand kommer ses som guld. Kram!

 • Linn

  Tack rara Anna! Ser fram emot att hänga i framtiden. Och då vill jag sno ändå fler råd från dig, du är ju trots allt som sagt tio år äldre ;)

 • Linn

  Just den sista meningen får mig att reagera och vakna upp – det är sant, varför fästa sig i ”vardagen” tidigt när man inte måste? Tack för dina ord Åsa!

 • Linn

  Gillar din liknelse med att livet är ett projekt. Det är sant och viktigt för mig att tänka på då jag har en förmåga att rusa in i saker och ting. Tack Linus!

 • Linn

  Tack Björn! Sparar dina klok och har dem någonstans där i bakhuvudet så jag kan plocka fram dem i förvirrade stunder!

 • Linn

  Tack Hanna! Din sista mening är min favorit!

 • Linn

  Tack Jerry! Ballt att du visste från början vad du ville bli och ändå ballare att du älskar det jag älskar – att skriva. Kanske blir även jag copywriter? Vi får se! Och du, det är väl inte för sent att lära sig spela piano? ;)

 • Linn

  Tack Johan! Jag sparar dina frågor precis som anteckningarna från vår första fika. Snart dags för en till tycker jag allt! Och du, nästa mission är att lära mig surfa ;)

 • Linn

  Tack fantastiska Anton! Vi ska göra allt de där när vi ses! Kram!

 • Linn

  Tack Stefan! Och skolan den får vänta, precis som du skriver. Då kommer ju förhoppningsvis motivationen växa också :)

 • Linn

  Att inte vara mycket mer vuxen än jag måste tar jag med mig – det behöver jag tänka på ;) kram!

 • Pingback: Vill du att dina barn ska älska att träna? Gör inte såhär. – Träna Med Mig()