Att vårda de relationer man har

När jag klev innanför dörren här hemma hos pappa låg det ett kuvert och väntade på mig. Det färgglada och fina ni ser här nedanför. Jag kände igen handstilen direkt. Det var från älskade lågstadieläraren Ingergerd.


När jag läst kortet och öppnat det lilla paketet som låg inuti det stora slogs jag av tanken: Hur fint är det inte? Att flera år senare kunna ha kontakt med kvinnan man lärde sig multiplikationstabellen av och övade att skriva alfabetet med. Även fast Ingergerd hade oss under första, andra och tredje klass minns jag så väl hur mycket vi tyckte om henne, hur bra lärare vi tyckte hon var. Alltid glad, pigg och omtänksam. Noggrann med att alla skulle förstå och med gyllene regeln uppsatt i kapprummet: ”Var mot andra som du vill att andra ska vara mot dig.”

Jag sökte upp Ingergerd i samma veva som min bok släpptes. Jag hade med just den gyllene regeln i ett kapitel och ville att hon skulle ha ett X av boken. När jag ringde och hon svarade, presenterade jag mig något i stilen med: ”Hej, det är Linn, du hade oss i klassen 1-3:an…”. Efter en liten stund svarar hon: ”Men heeeeeej Linn, det var länge sen! Är det bra?” och samtalet fortsätter i tjugo minuter. Hon mindes att jag nu pluggade i Norrköping eftersom hon träffat min mamma för ett halvår sedan vid mataffären och frågade om vi fortfarande bodde kvar på Arnö. I glädjechock pladdrade vi på och allt var precis som för tio år sedan när jag gick fram till hennes kateder och läste upp dagens namnsdagsbarn.

Eftersom Ingegerd inte kunde närvara på min release bestämde vi att vi skulle ses och fika någon dag. Den dagen var den bästa på väldigt länge ska ni veta. När jag kramade om den lilla kvinnan möttes jag återigen av flashbacks. Vi satte oss ner och började gå igenom vad det ”blivit av” med alla klasskamrater, pratade om att hon skulle gå i pension och att hon skulle köpa en iPhone och skaffa Facebook. Efter tre timmar som rusat förbi skiljdes vi åt och jag kunde inget annat än le.

Fantastiska kvinna. Jag beundrar henne så.


Ingergerd när vi fikade med sitt alldeles egna X.

Be Sociable, Share!