Att avstå alkohol, bli kallad nykterist och att hålla löften

”Vad ska du dricka i helgen?”
”Nae, jag dricker inte…”
”Vadå, aldrig?!”
”Ne..”
”Varför då?! Är du nykterist?!”
”Nej, jag vill inte och har inte fyllt 18 än heller.”
*Tystnad*

Nu är jag 18 år och får dricka alkohol om jag vill. Jag drack min första cider på min 18-årsdag. Innan dess har jag varit en av de som svarat liknande som ovan när ämnet alkohol och fest kommit på tal. Jag har fått höra så mycket som enligt mig är ren idioti under åren då andra valt att dricka. En fin liten present som man ofta får när man väljer att avstå från alkohol.

”Vadå, är du nykterist eller nått?”, ”Varför dricker du inte? Man har så mycket roligare”, ”Ska du inte bara smaka lite?”, ”Dina föräldrar får inte veta något” eller repliken som tar hem alla kategorier för taskiga och korkade saker:

Jag vill inte sitta vid det där bordet där det sitter tråkiga nykterister.

– Men din jävla pappskalle; drick du om det får dig att må bra och att våga slappna av och skit fullständigt i vad jag dricker. Ja, något i den stilen är väl vad jag mest har lust att skrika i örat på personen i fråga. För är det något jag aldrig förstått under dessa år då tjatet pågått, så är det hur man kan orka lägga så mycket energi och kraft på att klaga på någon annan. Varför bryr man sig om vad en annan dricker och hamnar i chocktillstånd när svaret blir ”cola” och inte ”öl” när man befinner sig på en fest? Varför är det så förbannat viktigt att alla dricker alkoholhaltiga drycker? 

Mina föräldrar stod helt fast vid att inte låta mig dricka innan jag fyllt 18 år. Som morot skulle farmor och farfar betala körkortet om jag höll löftet – vilket jag gjort. Så nu övningskör jag för höga räkningar och behöver inte lägga tankarna på att snåla. Jag kan unna mig det – för jag har följt lagen, mina föräldrar och löftet till mig själv.

Jag har också velat smaka alkohol, tappa de där spärrarna för att våga gå fram till killen med stort K. Det är klart att jag velat – jag var en helt vanlig tonåring jag med och inte en utomjording. Dock hade jag bestämt mig. Jag skulle inte dricka innan jag fyllde 18 år och tänkte för mig själv att det visst skulle gå att vara tonåring utan att dricka.

Förra fredagen drack jag för första gången. Känslan av att äntligen vara myndig, att få dricka för jag vill och att ha världens bästa födelsedag var så fin. Allt klaffade och var hur bra som helst – förutom en detalj. Jag har som tidigare nämnt alltid tyckt att det varit jobbigt/irriterade att behöva utstå kommentarer, även om jag aldrig fallit för dem. Jag har förstått att ”kompisars” beklagande över min nykterhet aldrig kommer att sluta upp förrän nykterheten försvinner. Därför var tankarna att personerna i fråga rent ut sagt skulle hålla käften när jag drack den där så oerhört viktiga alkoholen precis som dem.

Men – håll i hatten – självklart hittar de något annat att lägga energi på.

”Vad har du druckit ikväll nu då? Är du full?”
”Nej, det är lugnt (leende), jag har druckit två cider.”
”Va?! Har du bara druckit det på hela kvällen?? Kom igen nu!”

Tänk er. När man väl dricker – då dricker man inte tillräckligt! Spännande det där. Leker lite med tanken och undrar vad som kommer härnäst. Kanske:

”Vadå är du inte medvetslös än?”
”Nej, men jag har spytt iallafall.”
”Du måste bli medvetslös ikväll, helst så ambulansen hämtar dig – så att festen får lite drag så att säga.”

Kanske var det där med en gnutta ironi. Men budskapet är på riktigt: För guds skull, låt varje enskild person välja vad, hur mycket eller OM hen ska dricka. Fråga kan man göra, men bli inte så fruktansvärt besvärad om du får ett svar som bryter mot normens mest använda. Och om du själv inte är den som väljer att vara nykter: stötta och uppmuntra personen som bestämmer sig för att vara det. För oavsett hur stark man är, så är några uppmuntrande ord det bästa man kan höra, som en fin omväxling till de andra dissande frågorna och kommentarerna.

Är du rädd för vad andra ska säga om din inställning till alkoholen så tipsar jag dig om att se vilka som stöttar och vilka det är som betvivlar eller ifrågasätter dig. De som säger att du är stark som står upp för din sak, hejar på dig och som frågar om du vill följa med på fest trots att du väljer att dricka läsk – det är dem du ska hålla hårt i. De andra har i de flesta fallen bara svårt att acceptera att någon går emot normen. Kanske önskar personen ifråga att hen gjort lika som du, men inte vågat och därför vänder din styrka till något negativt.

För att göra en lång utläggning kort:

Varför är det konstigt att avstå från att dricka alkohol bara för att ”alla andra gör det”? Även fast dagens samhälle tjatar om att man ska våga vara sig själv och sticka ut – så är beslutet att vara nykter ett problem för många – varför?

Be Sociable, Share!
 • Din Vän!

  Alltså Linn! Så jävla grymt inlägg! bästa bloggen/blogginlägget någonsin! :) jag gillar att du ”går emot normen” (som du så bra sa själv!) + till dig!:)

 • Din Vän!

  btw, hoppas du lyckas med körkortet oxå! :)

 • Beatrice Karjalainen

  Det undrar jag oxå. Tyvärr fortsätter frågorna upp långt upp i åldrarna. Jag själv fyller 38 snart och är helnykterist och får förklara mig nästan varje gång jag umgås med nya människor.

 • Linn

  Din vän!: Tack så jättemycket :-) Ännu roligare vore det om jag ändå visste vem som är ”min vän” i detta tillfälle….

 • Linn

  Beatrice Karjalainen: Fantastiskt att höra att fler tänker som jag – och all cred till dig som också står upp för vad du tycker! Man ska ju leva så man själv mår bra, inte leva för att få andra att må bra. Frågan är om man kan komma på något finurligt svar vid dessa undrande frågor som ’sätter dem på pottan’ en gång för alla… värt att fundera på :-)

 • Pingback: Tweets that mention Att avstå alkohol, bli kallad nykterist och att hålla löften -- Topsy.com()

 • Sir.M

  oj, jobbigt om du har sådan vänner på din 18års fest, eller? Första gången jag läser din blogg, intressant inlägg men det du måste tilllägga är dina vänners synvinkel ur ett objektiv perspektiv, dvs. dem kanske har haft så mycket roligare dem gångerna de dricker och inte vill att du ska gå miste om det? Eller att de ser fram emot hur galen di blir på fyllan(behöver inte vara något dumt eller dylikt). Alltså det kan även vara sympatiska tankar.

 • Sir.M

  oj, jobbigt om du har sådan vänner på din 18års fest, eller? Första gången jag läser din blogg, intressant inlägg men det du måste tilllägga är dina vänners synvinkel ur ett objektiv perspektiv, dvs. dem kanske har haft så mycket roligare dem gångerna de dricker och inte vill att du ska gå miste om det? Eller att de ser fram emot hur galen di blir på fyllan(behöver inte vara något dumt eller dylikt). Alltså det kan även vara sympatiska tankar.

 • Sir.M

  oj, jobbigt om du har sådan vänner på din 18års fest, eller? Första gången jag läser din blogg, intressant inlägg men det du måste tilllägga är dina vänners synvinkel ur ett objektiv perspektiv, dvs. dem kanske har haft så mycket roligare dem gångerna de dricker och inte vill att du ska gå miste om det? Eller att de ser fram emot hur galen di blir på fyllan(behöver inte vara något dumt eller dylikt). Alltså det kan även vara sympatiska tankar.

 • Col

  Bra inlägg. Så snart du gör något som majoriteten inte gör, så kommer du att bli ifrågasatt. Oavsett vad det är i livet. Exakt som du säger, de flesta ha svårt att aceptera att någon går emot normen, och det gäller allt i livet i alla åldrar.
  Men det är mycket roligare att leva livet man vill ha själv och inte livet majoriteten tycker du ska ha. Du har bara tur att ha insett det innan du ens fyllde 18. Det tar andra 50 år plus innan de fattar det.

 • Linn

  Sir.M: Tack tack! Och ja, det har du rätt i – det kan ses på olika vis. Men som utifrån vilken sits jag varit i denna fråga så ser jag på ett vis, och kompisarna på ett annat – vilket är helt förståeligt. Då är det viktigt att både jag och dem kan ta att man kan se på saken på ett annat vis. Jag menar inte att alla säger det med negativ utgångspunkt, men att det många gånger uppfattas så när det landar hos mig.

 • Linn

  Col: Tack snälla! Ja, dessvärre så är det nog så – samhället fungerar så. Men då får man ha Grynet i bakhuvudet: ”Ta ingen skit!!”. För även om man kan ifrågasättas, så ska man inte dömmas utifrån det. Man kan ta att andra frågar varför man inte dricker, men man ska inte ta att de säger det på ett elakt eller otrevligt sätt.

 • Elinohmanjohansson

  Du är så klok, Linn! Jag hoppas Ture kan inspireras av detta när han blir större. Du är en bra förebild och en fantastisk tjej! Kram -Elin

 • Marita Hermansson

  Tack för de kloka orden. Har en dotter som är 19 år och inte dricker alkohol. När hon fyllde 18, frågade kompisarna om hon skulle med ut. När hon svarade att hon gärna följer med men att hon inte dricker alkohol var hon inte intessant längre. Nu har det gått ett år och hon dricker fortfarande inte alkohol, vilket innebär att hon inte har några kompisar alls. Till sommaren tar hon studenten och ”kompisarna” börjar planera en massa studentfester. Igår sa hon till mig: ”Mamma, det måste vara något fel på mig”. Det gör så ont i en mammas hjärta att höra det. Jag tycker att hon är otroligt stark och har stöttat henne hela tiden, men ibland känns det som jag stöttat henne in i ensamhet. Hoppas att ämnet kan diskuteras lite mer. Har nämligen en 16-åring också som inte dricker alkohol.
  Tack för ordet / Marita.

 • Din Vän!

  Svaret på din fråga?
  Ja, jag tycker absolut inte det är fel att avstå alkohol! Jag tycker väldigt bra om dom personerna som avstår alkohol, dom visar att dom har ett eget liv och kan motstå grupptrycket och gå sin egen väg. + Att det är oftast dom som går emot normen som alltid kommer längst! Jag hejar på dig Linn! :) Det är starkt kämpat att du ändå klarat att stå emot Alkohol så länge i dagens samhälle! Men du fick ju en bra ”morot”. Lycka till!

 • http://orlinnea.blogg.se Linnea Orhagen

  typ det bästa jag läst, någonsin. Riktigt bra!

 • Linn

  TACK TACK snälla Linnea! Oh så glad jag blir!

 • Linn

  Det skrämmer mig att höra detta Marita. Men samtidigt glädjer det mig att din dotter (dina döttrar) står upp och håller fast vid vad HON VILL och inte följer vad hennes vänner anser att hon borde vilja – det är väldigt sällan man trivs med det andra säger åt en att trivas med. Jag ska självklart spinna vidare på den frågan, håll utkik så ser du nog ett inlägg om denna situation snart :-) Hälsa dina tjejer från mig! Din dotter får gärna skriva till mig om hon vill, om inte annat skulle jag verkligen vilja det då jag efterlyser ungdomar med lika syn på alkohol osv! Kram!

 • Linn

  Självklart ska Ture få lära av kusinen sin :-) kram och tack fina Elin!

 • Casep

  Samma mäniskor-andra kommentarer, -äldre än dig- Dricker du inte? -Var glad för det; ”Vill inte sluta dricka, men levern är svullen o kroppen orkar inte ur rummet, annars skulle jag fortsatt” tar körkort”Rattfylla, sluddra inte o gick rakt, men 3,8 promille, ganska grov rattfylla” ”Jag har inga problem med alkohol, det är min omgivning som har, jag älskar det” ”nykterister o religösa-det är fan i mig inte folk att lita på”

 • http://www.minblogbok.blogspot.com Mainanovara

  Det var det bästa jag läst på väldigt länge! Jag bor i Spanien sedan många år, kunde vara din mormor och blir jätteledsen när jag kommer till Sverige och ser alla fulla tonåringar som raglar omkring på gatorna och i tunnelbanna. Eller ser och hör svenska ungdomar på besök här i Barcelona säga ”Jä–la grymt alltså, jag har varit full varje kväll” (avlyssnat på Ramblan en juninatt).
  Undrar varje gång hur det har blivit så här? I Spanien har man en helt annan syn på alkohol och alla dricker (eller inte dricker) vad de vill utan att man lägger sin syn på det och frågar varför. Vin är en måltidsdryck och tycker man inte om vin (vilket många inte gör) dricker man Cola eller vatten utan att en enda människa har åsikter om det. Skönt!
  Åh, så härligt att höra en tjej i din ålder våga stå upp för vad du tycker! Bravo!

 • http://profiles.google.com/linn.e.larsson Linn Larsson

  Vad kul att höra dina tankar kring alkohol, Mainanovara! Jätteintressant! Det du säger, att svenska ungdomar dricker varenda dag och är stolta över det, håller jag med om. Alkoholen är i de flesta fall det som står i fokus när resan ska bokas osv. Varför det blivit så vet jag inte, men mina aningar har jag ju. Ungdomar som vill vara fria, slippa undan föräldrar och kompisar med krav hemifrån. Tack för din kommentar! Superkul att höra, verkligen :-) En liten fråga jag har är hur du hittade hit? Spanien till min lilla blogg, how come? Kram!

 • Felicia

  Jag vill äta upp din blogg så att alla kloka ord gnager sig fast i mig. Du säger det som så många vill säga men vågar inte. Så himla jätte bra inlägg.

 • Linn

  Felicia! Tack snälla, du anar nog inte hur glad jag blir de gånger jag får kommentarer. Att du dessutom vill käka upp bloggen måste väl vara dubbel jackpott! Kram!

 • Axel

  Jag beundrar folk som går emot mot normen och som är nykterister. Snyggt skriven text och bra argumentation!

 • www.marytheory.com

  Bra jobbat, håll huvudet högt tjejen! Hejjar på dig!

  /ifrån en 27 årig nykter tjej

 • Linn

  Tack så jättemycket! Hejja tillbaka!

 • Trist jävel

  Varför drycker inte du?
  Svar: Jag är sån där dryg jävel som inte drycker för att du skall känna dig sämre än mig och bli osäker om just varför du dricker, Förmodlig har du en anledning till ditt drickande som att du vågar mer än du brukar eller att du inte vill minnas eller komma ifrån vem du igentligen är.

 • Pingback: En gammal bloggpost om alkohol | Linn Larsson()

 • Elisa

  Äntligen en klok tonåring!
  eller förlåt… ni finns säkert, det är jag säker på, har bara inte mött någon ännu

  Jag är 25, drack första gången när jag var 19. Under en veckan runt då bodde jag på hotell och letade lägenhet i staden jag skulle plugga i.
  Visste inget om hur det var att vara full, hade om mest druckit någon cl alkohol år 2000, eller hur lätt eller svårt det är att bli det.
  Första dagen efter 7 drinkar hände inget
  andra dagen efter någon gick det inte att gå rakt till hotellkiosken och köpa en middagssallad
  Någon mer dag tror jag att jag provade ytterligare någon drink.

  Och jag har inte druckit sedan. Det närmaste jag kommit alkohol är någon ”smutt” på någon likör för att känna hur den smakar, samt lite experimenterande i köket (är en choklad som i allmänhet baktokig+matlagningstokig typ) med chokladtryfflar och andra bakverk med lite ouzo eller cointreau i.

  Varför det är så viktigt att dricka i vissa kretsar?
  Haven’t got a clue

  Nyår var ju nyss. Firande först på annat håll, men slöt sedan upp med mamma hos vänner till familjen vi firat hos sedan jag var liten (då med pappa och syster).
  Tror jag blev tillfrågad 3 gånger under 2.5 timmar om jag skulle ha rött, vitt, mousserande – och svarande redan första gången att jag inte dricker ”Nej jag dricker aldrig”.
  Alltid samma sak, både med folk i min ålder som frågar och äldre – och alltid samma förvånade blick.
  Har nog inte fått nykteristkommentaren, dock ”Tar du medicin” (bland annat…) – vilket ju i för sig kunde vara fallet, men att man ANTAR att det skulle vara så?

  Grymt!!! starkt av dig att stå på dig!!!
  och
  Du vet ju hur man säger att ett gott skratt förlänger livet: har en liiiiten känsla av att du vann mer på att inte dricka (körkortet) än de som drack vann på att dricka (full, skämma ut sig, föräldrars besvikelse, ev soc och polisen, …)

  ps. fin blogg!!

 • Elisa

  Ja alkoholen står allt för mycket i centrum. Är själv uppvuxen med arkeologpappa och konstnärsmamma. Vi bilade genom Europa varje sommar till Grekland, till pappas lilla hus i södra Peloponessos som han köpt på 70-talet och rustat upp – inget lyxhus, ute dusch och toa, men ett paradis :) Är uppvuxen med ”Är du HEEEEELT säker på att du kommer använda det där”-innan man fick något/fick köpa något.

  Visst blev det kanske lite väl mycket konst och lite strand och barnsaker när jag var liten, och lite väl mycket nervositet och tankar innan man spenderade en enda krona. Samtidigt tackar jag honom för att jag vuxit upp på ett annat sätt än mina klasskompisar gjorde – jag uppskattar att bara ligga på stranden och slappa, att sitta på ett café och prova 3 sorters bakverk med en vän eller syster MEN jag tröttnar på att göra BARA det på en semester. Jag vill se landet också, prata med intressanta människor, och eller andra saker som hör till. Visst behöver man solen, och jo – ibland så mycket att även jag kan tänka mig att åka iväg till ett ställe utan varken ortsbefolkning/folk från andra länder eller städer än där jag bor i Sverige eller historia i platsen jag åker till, det då är det extremfall som tex om vi skulle ha en djävulsk vinter å man har att välja mellan -18C eller +30C ”utan själ”.

  ps. vet inte hur någon från Spanien hittade hit men själv hamnade jag här genom att googla ”lila Moccamaster” :P

 • Linn Larsson

  Vad häftigt att läsa din kommentar Elisa. Wow, vilken upplevelse din uppväxt låter som! Är kär i Grekland och skulle mer än gärna få uppleva landet vid sidan om turismen. Tycker det är härligt det du skriver om att du uppskattar att ha få ta del av något som dina klasskompisar inte gjort och ser det fina i att ha varit med om något annorlunda. Jag tror det är så vi utvecklas – när vi kommer till insikt att det inte är något dåligt att vara/leva/lära annorlunda.

  Kaffeköp på g? ;) kram på dig!

 • Linn Larsson

  Igen: kuuuuuul och härligt att läsa din kommentar. ÄLSKAR när människor dyker upp i min värld och kör sitt egna race. Så jävla ballt. Och det är sjukt vilka reaktioner man kan få/får. Men det är bara att fortsätta göra det magen säger till en och sen låta var och en stå för sina värderingar och tankar. Man kan inte ändra på andra, enbart följa sin egen känsla.

  Och kram och TACK!

 • Elisa

  Håller med dig :)
  Om du vill se något annorlunda än Rhodos stad (m.a.o. sol, bad, fiskbullar, kexchoklad, och grekisk sallad med dill – sommaren 2012 åkte vi dit och jag letade efter Grekland de 5 första dagarna av veckan..) ta dig tex neråt nedanför Kalamata – du kommer INTE att ångra dig :)

  Och om kaffet – nja själv dricker jag faktiskt inte kaffe heller, förstår inte grejen och inte vaknar jag heller, bara mår illa :P
  Men har en mor som man inte vill vara i närheten av utan sitt morgonkaffe, och såg att NK sålde Moccamaster lite billigare – så letade kommentarer om den som INTE är från försäljare, vilkas ju inte förvånande är: ”perfekt kaffebryggare”, eller liknande ;)

 • Pingback: Sponsrad video. Var rädd om dig. Och om andra. | Linn Larsson()

 • Pingback: Reblogg – Att avstå alkohol, bli kallad nykterist och att hålla löften | Linn Larsson()

 • Teddie

  Wow! Det är så länge sedan du skrev den här texten nu, men ändå känns det som det var igår.
  Du är bäst! Snart ses vi!
  KRAM n__n